Nem diktálhat Elon Musk a világűrben

Nem diktálhat Elon Musk a világűrben

2021. december 13. 08:53, Hétfő
Túl nagy befolyásra tehet szert az üzletember vállalkozása.

A SpaceX társasághoz tartozó Starlink júniusban jelentette be, hogy a műholdas internetszolgáltatása várhatóan szeptembertől világszerte elérhető lesz. A vállalat eddig 1800 műholdat juttatott fel a világűrbe és összesen 12 000 műhold pályára állítását tervezi, ehhez közel 10 milliárd dollárt invesztált be a projektbe.

Most Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője a Financial Times felvetésére azt mondta, hogy a koordináció hiánya miatt Elon Musk és a SpaceX gyakorlatilag harc nélkül szerezheti meg a világűrt. Azzal együtt, hogy Musk és a cége több ezer műholdat fog a közeljövőben Föld körüli pályára állítani de facto saját szabályokat dolgoz ki és alkalmaz. A jövőbeni európai vetélytársaknak így nagyon nehéz dolguk lesz, ha versenyképes ajánlatokkal akarnak majd előállni.

Aschbacher többek között attól tart, hogy olyan sok Starlink műhold kerül a világűrbe, hogy nem marad hely a vetélytársaknak. Problémát jelent az is, hogy ugyan a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) osztja ki a műholdak frekvenciáit, azonban a műholdforgalmat jelenleg semmilyen nemzetközi űrügynökség sem szabályozza. Musk ezért szépen lassan kiépítheti a saját rendszerét. A szakember rámutatott, hogy jelenleg egyetlen személy rendelkezik a világűrben jelenleg működő műholdak felével. Ez egyszerűen hihetetlen, a világ többi része pedig - Európát is beleértve - egyszerűen nem reagál elég gyorsan.

Franz Fayot luxemburgi gazdasági miniszter hasonló álláspontot képvisel a kérdésben. Úgy vélte, hogy jelenleg olyan emberek vannak a piacon, mint Elon Musk, akik egyszerűen műhold-konstellációkat indítanak és Tesla modelleket dobnak az űrbe, ami nem normális. Közös szabályokat kell kidolgozni. Amennyiben egy kézben összpontosulna a világűr, az rendkívül nagy aggodalomra adna okot. Ralph Dinsley, a NORSS brit űrutazási tanácsadó vállalkozás alapítója rámutatott, hogy Musk olyan sebességgel juttatja Föld körüli pályára a műholdakat, hogy szinte az övé a teljes űrélet, mert egyszerűen más nem fér oda.

Aschbacher ugyanakkor meg volt győződve arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem fogja megállítani az üzletembert, ugyanis bizonyos gazdasági szektorok dominanciájában, illetve annak kialakításában nemzetbiztonságilag is érdekelt. S ezen a területen pontosan ez történik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások