Egyelőre nem várhatók PCIe 5.0-s SSD-k

Egyelőre nem várhatók PCIe 5.0-s SSD-k

2022. február 7. 08:46, Hétfő
A felhasználók számítógépeiben a technológia a következő években nem fog megjelenni.

Az Ars Technica mutatott rá, hogy az első PCIe 5.0 szabványt támogató SSD-k ugyan a közeljövőben megjelennek a piacon, de az átlagos felhasználók PC-iben egy ideig még nem lesznek megtalálhatók.

A gyártók az idei Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatták be az első PCIe 5.0 SSD-ket, azonban azok először a nagy számítógép-központok szervereibe kerülnek majd és azokat néhány héten belül szállítják ki nagy mennyiségben. Ez a magánszemélyek érdeklődését is felkeltette és sokan gondoltak arra, hogy ők is beszereznének ilyen termékeket, de erre vajmi kevés esély van. Ezt megerősítette most a Silicon Motion nevű vezérlőchip-gyártó is, amely szerint a fogyasztóknak szánt első PCIe 5.0-szabványt támogató vezérlők megjelenésére 2024-ig még várni kell. A vállalat a következő két esztendőben a PCIe 4.0 szabványú vezérlők gyártására akar összpontosítani.

A nagy érdeklődés oka, hogy a CES keretében bemutatott adattárolók, például az ADATA modelljei akár 14 Gbps-os olvasási és 12 Gbps-os írási sebességre is képesek. A tesztekben a Silicon Motion SM2508 vezérlőegysége szerepelt. A mostani helyzet egyébként hasonlít a PCIe 4.0 bevezetésre körüli időszakra, ahol szintén hosszú idő telt el a szerverekre és a PC-kbe szánt termékek megjelenése között.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások