Az nVidia átveszi a vezető pozíciót az ATI-tól

Az nVidia átveszi a vezető pozíciót az ATI-tól

2001. március 5. 13:47, Hétfő
[EBNews] A világ legnagyobb grafikus chipeket gyártó cége, az ATI Technologies Inc. az elmúlt heti jelentésében közölte, hogy a társaság eredményei a vártnál sokkal rosszabbul alakultak. Az nVidia ezzel ellenben óriási nyereségekről számolt be.

Akár egy akciójáték szereplője, az ATI Technologies az elmúlt időszakban jókora "pofont" kapott a tőzsdétől, és a rivális nVidia Corporation-től. Az ATI a napokban tette közzé február 28-ával lezárult költségvetési évének eredméyneit, amelyek enyhén szólva sem túl rózsásak. A hír hallatán a cég papírjainak értéke jelentősen visszaesett az értéktőzsdén.

Az ATI-körüli rosszhírekkel ellentétben a rivális nVidia viszont csillagászati nyereségösszegekről számolt be, amely kérdésessé teszi az ATI azon magyarázatát, hogy a lehangoló eredményekért a PC-piac helyzete a felelős. Az utóbbi napok hírei a szakemberek szerint egyre bizonyosabban azt jelentik, hogy az ezidáig piacvezető ATI elvesztette első helyét, amelyet immár a konkurens nVidia birtokol. A kérdés mostmár csak az, hogy vajon az ATI, a világ legnagyobb múlttal rendelkező grafikus chipeket gyártó cége, képes lesz-e megállítani az nVidia ezidáig rendíthetetlen előretörését vagy sem. Sokan már-már attól tartanak, hogy előbb-utóbb az ATI is a 3dfx sorsára jut.



Az ATI és az nVidia részvényárfolyamának alakulása

David E. Orton, az ATI elnöke tagadta, hogy a cég piaci részesedést veszített volna az nVidia előnyére. Orton szerint az ATI éppen ellenkezőleg, az utóbbi negyedévben erősítette pozícióját. "Jelenleg éppen erősödtünk a piacon, a notebook szegmensben például 30-ról 33%-ra nőtt a részesedésünk, és reméljük, hogy stabilizálódik az átfogó PC-piaci részesedésünk is."

Az ATI szemszögéből gyenge eredmények ellenére az elemzők úgy vélik, az ATI-ban meg van az erő egy olyan előretöréshez, hogy az nVidia az elkövetkezendő két-három évben futhasson a pénze után. Az elemzők szerint az utóbbi időben már csak párharcot folytató, két versenyben maradt cég számára a piaci helyzet egyformán előnytelen. Az nVidia társalapítója, elnöke és vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang szerint viszont egyáltalán nem olyan rosszak a piaci körülmények, mint ahogy azt sokan állítják.
"Nem fogjuk lelassítani a fejlesztési ütemünket. Tulajdonképpen meg van bennünk minden késztetés, hogy még tovább gyorsítsuk azt." - mondta Huang.

A januárban végetért költségvetési negyedév végén az nVidia rekordbevételről és rekordnyereségről számolt be. A cég megnyerte a szoftveróriás Microsoft Xbox konzoljának grafikus chip szállítási jogát. Az ősszel megjelenő Xbox játékkonzoltól a Microsoft azt reméli, hogy levághat egy szeletet a konzolpiac évi 10 milliárd dolláros tortájából. Ha ez sikerül neki, az nVidia sem jár rosszul, annyi biztos.

Az nVidia GeForce 3 grafikus chipkészletének (GPU) megjelenése körüli óriási ámulatra azt felelte az ATI-féle Orton, hogy a cég következő grafikus chipje túlszárnyalja majd a GF3 eredményeit, és szintén programozható maggal fog rendelkezni. Az új ATI chip elkészülésének idejét egyelőre nem tudni, de Orton szerint valamikor, még az évben várható az új GPU.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások