Szeptemberben jöhet a GeForce RTX 40

Szeptemberben jöhet a GeForce RTX 40

2022. február 25. 17:08, Péntek
Néhány hónap múlva befuthat az új generáció, amely állítólag óriási fogyasztással jelenik meg.

Az nVidia megoldásai kapcsán legutóbb a GeForce RTX 3050 komoly korlátairól számoltunk be, viszont eközben egyre nagyobb várakozás övezi a soron következő generáció bemutatkozását, amelyre még az idei évben sor kerülhet. A friss tippek alapján korai megjelenésre és hatalmas fogyasztásra számíthatunk, bár még bőven vannak kérdőjelek.

A napokban egyszerre több Twitter-bejegyzés is felbukkant a világhálón az RTX 40-széria bemutatkozása, valamint annak egyes hardveres jellemzői kapcsán. Ezekben arról olvashatunk, hogy az Ada Lovelace névre keresztelt architektúra tagjai, azok közül is az AD102 típusú grafikus vezérlő, már 800-850 watt körüli maximális fogyasztással futhat be, bár az még nem világos, hogy egyetlen chipről, avagy három eltérő változatról van-e szó. Ezt még a többször megbízhatónak bizonyult források sem tudják, ők ráadásul rögtön megjegyzik, hogy egyelőre nincs konkrét megerősítés a friss részletekre vonatkozóan, viszont az mindenképpen fontos, hogy mindketten értesültek ezen információkról.

A jelenleg rendelkezésre álló tippek alapján az RTX 4080, 4080 Ti és 4090 sorrendben 450, 600, valamint 800 wattos fogyasztással jelenik majd meg, mégpedig valamikor szeptemberben. A fenti számokat azonban még nem véshetjük kőbe, ezek kapcsán sok a kérdőjel, többek között azért, mert a 800 wattos étvágy egyszerre két PCIe 5.0-csatlakozót követelne meg, hiszen ezek esetében 600 wattnál húzódik meg a felső határ. Könnyen lehet, hogy a legerősebb (és egyben a legnagyobb étvággyal rendelkező) példány kifejezetten a professzionális felhasználók számára készül majd el, vagyis ez szerverekben és szuperszámítógépekben kaphat majd helyet, de még a 600 wattos típus is igencsak komoly hűtést igényelne, így kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

A korábbi hírekben szintén harmadik negyedéves megjelenésről írtak, meglátjuk, ez mennyiben valósul meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások