SiS, VIA, ACER: hamarosan megjelennek a Tualatin chipsetek

SiS, VIA, ACER: hamarosan megjelennek a Tualatin chipsetek

2001. március 6. 12:39, Kedd
[Register] A legfrissebb hírek szerint mindhárom nagy tajvani chipset-gyártó, a SiS, az ACER Labs és a VIA Technologies is végső fázisában tart az Intel Pentium III CPU Tualatin változatához készülő chipsetek fejlesztésének.

A Tualatin az Intel Pentium III-as processzorának legújabb, hamarosan megjelenő változata. Az új Tualatin Pentium III CPU-k 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával fognak készülni, ami a jelenlegi 180 nm-es technológiához képest kisebb méreteket, ezért alacsonyabb gyártási költségeket és árat, kisebb fogyasztást és kisebb hőtermelést jelent. A 130 nm-es technológiájú chipek órajele magasabbra szökhet, és az új technológiával ugyanakkora méretű szilíciumlapkára 30-40%-kal több chip kerülhet.

Az Intel Tualatin processzorai az eddig használt alumínium helyett már réz összeköttetésekkel fognak készülni, amellyel a réz jobb elektromos és hővezető képessége miatt tovább csökkenthető a chip által leadott hő, miközben az órajel tovább emelkedhet.

A Tualatin chipek 1,13 és 1,26 GHz-es órajellel és 133 MHz-es rendszerbusz támogatással jelennek meg a harmadik negyedévben. Az új Pentium III-változatok feladata az 1 GHz-es Coppermine PIII és az 1,3 GHz-es Pentium 4 CPU-k közötti űr kitöltése, amelyet addig a konkurens AMD fog boldogan elvégezni. A Tulalatin chipek ára várhatóan 268 és 316 dollár között lesz.

A Silicon Integrated Systems (SiS) az utóbbi időben mintha kissé hanyagolta volna a chipset-gyártást, de a cég ezen ágazata a közelmúltban ismét lábra kapott. A SiS fejlesztői hamarosan elkészülnek saját Tualatin alaplapi chipset változatukkal, egészen pontosan két különböző típussal.

Az egyik változat, a 633T PC133 SDRAM támogatással fog rendelkezni, a 635T azonban már az újabb, gyorsabb és drágább 200 és 266 MHz-es, PC1600 és PC2100 szabvány szerinti DDR-SDRAM (Double Data Rate - Duplázott Adatátviteli Sebességű) memóriákhoz lett készítve. A VIA Technologies által fejlesztett Tualatin chipset a 694T típusjelzést kapta, az ACER Laboratories Inc. (ALI) pedig M1651T jelzésű chipkészletével fogja képviseltetni magát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások