Drasztikusan drágult a nikkel

Drasztikusan drágult a nikkel

2022. március 8. 23:07, Kedd
Az orosz szankciók padlóra küldhetik az autógyártást, mert nikkel nélkül nehéz lítiumion-akkumulátort készíteni.

Az ukrán-orosz háború az emberek életén túl komoly hatással van a gazdaságra is. A nikkel ára a hétfői árhoz képest a háromszorosára növekedett. Kedden egy tonna nikkel ára több mint 50 százalékkal nőtt és időlegesen meghaladta a 100 000 dollárt. A folyamatok miatt az LME londoni nyersanyagtőzsde kereskedelmét fel is kellett függeszteni.

A Német Autóipari Szövetség (VDA) a március elején nyilvánosságra hozott elemzésében hosszú távú hiánnyal és áremelkedéssel számolt a fontos nyersanyagok esetében. A nikkel árának növekedése mindenekelőtt azoknak a spekulánsoknak köszönhető, akik korábban a mérséklődő árakra készültek. A mostani áremelkedés egy öngerjesztő és öngyorsító folyamatot eredményezett.

A nikkel a lítiumion-akkumulátorok miatt elengedhetetlen az elektromos autók, az okostelefonok és a laptopok gyártáshoz, ráadásul komoly problémát jelent, hogy nem nagyon helyettesíthető más nyersanyaggal. De az kijelenthető, hogy a mostani drágulás túlzott mértékű és a piac előbb vagy utóbb meg fog nyugodni. A pánik elmúltával a nikkel ára újra mérséklődik majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások