Mutáns baktériumok a MIR-en

Mutáns baktériumok a MIR-en

2001. március 7. 20:52, Szerda
[Reuters] Amikor néhány hónappal ezelőtt felmerült a MIR Földre zuhantatásának terve, az emberek attól féltek, az űrállomás veszélyt jelenthet az emberi lakosságra nézve. A legújabb álláspont szerint azonban az igazi veszélyt mutáns baktériumok képezik.

Az orosz MIR űrállomás lezuhantatási tervének hallatán a világ több különböző táján kisebb tömeghisztéria alakult ki, hogy mi fog történni, ha a több tonnás roncs emberek lakta területre zuhan. Sokan egyenesen attól féltek, hogy a MIR tömegkatasztrófát fog okozni. A tudósok most egy újabb ellenérvet találtak az űrállomás Földre zuhantatása és megsemmisítése ellen. Orosz szakemberek kedden közzé tett, legújabb feltételezései szerint az űrállomáson mutáns baktériumok lehetnek, amelyek egy esetlegesen túlélt Földbe csapódás után komoly veszélyt jelenthetnének a lakosságra nézve.



Yuri Karash, az orosz űrprogram egyik szakértője azt közölte a sajtóval, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy a 15 éve az űrben lévő objektumon mutáns baktériumok jöttek létre, amelyek a Földre jutva veszélyesek lehetnek. "Nem szeretnénk eltúlozni a dolgot, de a probléma valós" - mondta Karash egy sajtótájékoztatón. Karash, aki saját maga is űrhajós-kiképzésben vett részt, és jelenleg tanácsadóként dolgozik az orosz űrprogramban, elmondta, hogy következtetései Oroszország egyik biológiai és orvostudományi problémákkal foglalkozó intézetének kutatásain alapulnak.

A tudósok szerint egy, az űrben 15 évig edződött baktérium a földi körülmények között rendkívül aggresszív és veszélyes lehet. Nyugati egészségügyi szakemberek már korábban kifejezték aggodalmukat a MIR-rel kapcsolatban, mivel a mutáns, aggresszív baktériumok már 13 évve ezelőtt megjelentek a MIR fedélzetén. Az azóta még szívósabbá fejlődött baktériumok valóban igen veszélyesek lehetnek, ha a Földre jutnak.

Az orosz űrkutatási program vezetői már jóval korábban lezárták az ügyet azzal, hogy a feltételezett veszély nem áll fenn. Ennek ellenére az űrállomást felkereső asztronauták az irányítópult mögött, a légkondícionáló rendszerekben és számos egyéb helyen is aggresszív baktériumok egész hadát fedezték fel. A MIR űrállomáson tartózkodó baktériumokat maró hatású szerekkel és mérgező gázokkal lehetne a legnagyobb százalákban elpusztítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások