Drónok és hiperszonikus rakéták pusztítanak Ukrajnában

Drónok és hiperszonikus rakéták pusztítanak Ukrajnában

2022. március 25. 10:52, Péntek
Az orosz fél öngyilkos drónokkal és hiperszonikus fejlesztésekkel igyekszik javítani.

Az Ukrajnában zajló háború kapcsán rengeteg hír látott napvilágot az elmúlt néhány hét során, ezek kiválogatása és megerősítése szinte lehetetlen. Van azonban mire alapozni, amennyiben óvatosan kezeljük a hivatalos jelentéseket és a közösségi médiában közzétett videókat, ezek alapján az elmúlt napokban két újabb eszköz jelent meg a konfliktusban.

Nyugati lapok számoltak be, többek között az ukrán belügyminiszter által a Telegram oldalán elérhetővé tett videóra alapozva, az úgynevezett öngyilkos drónok alkalmazásáról. Ezen jelentésekben arról olvashatunk, hogy egészen pontosan a ZALA Aero által gyártott, KUB-BLA névre keresztelt fejlesztésről van szó, amelyet állítólag az ukrán elnök likvidálása érdekében vetettek most be, a drónba épített mesterséges intelligenciára építve, amely már nem igényli a közvetlen vagy közvetett emberi vezérlést. Erre reagálva a különböző nyugati szakértők és fórumok rögtön kijelentették, hogy veszélyes az MI és a fegyverek kombinálása, bár a Marylandi Egyetemhez köthető National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism részéről mindössze annyit jelentettek ki, hogy a technológia már jelen van, ezt tehát nem a jövő zenéje.


A célpont állítólag egy fegyverraktár volt, de nincs másodlagos robbanás

A másik, szintén a konfliktushoz kapcsolódó hír már az orosz illetékesektől származik, a védelmi minisztérium ugyanis a március 20-án közzétett jelentésében azt közölte, hogy repülőről indított hiperszonikus rakétát vetettek be, mégpedig a Krím-félszigettől északra, a mikolajivi terület északi részén. A kijelölt cél egy, üzemanyag és kenőanyagok tárolására használt objektum volt, ezt vették tűz alá egy Kinzhal, vagyis Tőr típusú rakétával, amelyet minden valószínűség szerint egy sugárhajtású vadászgépről lőttek ki. A Pentagon csupán a használat tényét erősítette meg, a jelek szerint azonban ez volt a második ilyen bevetés, múlt pénteken ugyanis egy, rakéták tárolására használt komplexum ellen mértek csapást hasonló fegyverrel. (Más források szerint csupán egy mezőgazdasági pajtát lőttek ki vele valahol Kelet-Ukrajnában.)

A valós harcok mellett tehát tovább zajlik az egymásnak ellentmondó jelentések közlése is, a két fél igencsak magas számokat tesz közzé az ellenfél veszteségeit illetően. Az ukránok szerint az oroszok már 15 ezer katonát vesztettek, míg mindkét fél 1500 tank megsemmisítését emeli ki az egyik legfontosabb eredményként, habár az ukránoknak a háború előtt alig volt több 800-nál.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások