Oroszország biztosítást kötött a MIR űrállomásra

Oroszország biztosítást kötött a MIR űrállomásra

2001. március 8. 01:00, Csütörtök
Oroszország 200 millió dolláros biztosítást kötött a MIR űrállomásra, arra az esetre, ha esetleg az állomás valahogy mégis lakott területen érne földet.

Az öregedő űrállomás körülbelül március 20-án érkezik vissza. A becslések szerint a légkörbelépéskor széthulló MIR darabjai közül körülbelül 1500 eléri majd a Csendes-óceánt, tehát a vízbe csapódik.

Az üzleti információkat közlő Prime-Tass hírszolgálat szerint az orosz űrkutatási hivatal és a biztosító társaság között jelenleg a megállapodást véglegesítik. A Reuters hírügynökség hírforrása szerint viszont három orosz cég vállal részt a nagyszabású biztosítási ügylet kivitelezésében. A Megaruss és az Industrial-Insurance Company a kockázat 40-40 százalékán osztoznak, míg a fennmaradó 20 százalék egy harmadik, az AVIKOS nevű vállalkozásra esik.

Yuri Karash űrkutatási szakértő kedden nagy port kavart bejelentésével, mely szerint előfordulhat, hogy az űrállomással együtt olyan mutáns mikroorganizmusok jutnak el a bolygóra, melyek veszélyt jelenthetnek az emberi faj számára. Az orosz hivatal természetesen meg van győződve arról, hogy minden probléma nélkül, biztonságban le tudják hozni az űrállomást, ami minden bizonnyal a célterületen fog becsapódni.

Leonid Gorshkov, a MIR egyik tervezője kedden egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Földet több száz űrobjektum éri el évente, amik nagysebességgel lépnek be a légkörbe, de tudomása szerint eddig még senki sem sérült meg egy meteor vagy egy visszaeső roncsdarab becsapódásakor.

A 15 éves állomás Új-Zéland partjaitól körülbelül 3000 kilométerre csapódik majd be az óceánba. A célterület távol van mindennemű légi és vízi közlekedési útvonaltól. Az állomás nagyobb része elég majd, mikor belép a légkörbe, de a számítások szerint körülbelül 40 tonnányi törmelék becsapódik az óceánba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások