Indul az új amerikai fegyverek beszerzése

Indul az új amerikai fegyverek beszerzése

2022. április 12. 12:20, Kedd
Több ezer gépkarabélyt és golyószórót vásárolna a hadsereg az elkövetkező két évben.

Az amerikai szárazföldi haderő következő generációs fegyverei már korábban is szerepeltek híreinkben, 2020-ban például arról írtunk, hogy az új golyószóró egyes részleteit ismertették. Most ezen típus, valamint a gépkarabélyok beszerzése indulhat el, legalábbis egy friss javaslat alapján.

A védelmi minisztérium 2023-as pénzügyi évre vonatkozó részletes kérelmét nemrég tették elérhetővé az interneten, ebben némileg elásva találjuk meg a tervezett beszerzéssel kapcsolatos fontosabb adatokat. Egészen pontosan a Next Generation Squad Weapons (NGSW) néven futó projektről van szó, amelynek keretében eddig három eltérő típus fejlesztését és tesztelését végezték, mégpedig szintén három potenciális partnerrel, beszállítóval együttműködve. Az ugyan a most elérhetővé tett anyagból sem derül ki, hogy a SIG Sauer, a General Dynamics - OTS, illetve a Textron Systems közül melyik cég szállíthatja majd le a megrendelt példányokat, a darabszámokat azonban már elárulják.

Az 53. oldalon felbukkanó bejegyzés ugyanis arról árulkodik, hogy 1704 darabot szeretnének beszerezni az NGSW-AR típusból, amely a tervek szerint az M249 Squad Automatic Weapon (SAW) leváltásaként válna elérhetővé, vadonatúj könnyű géppuskaként. Emellett (legalábbis az első körben) 15348 NGSW-R karabély kerülne a fegyveres erőkhöz, az M4A1 Carbine utódaként, de ugyanúgy szó esik csaknem 12 ezer, a jelenleg használt optikai kiegészítőket leváltani hivatott Next Generation Squad Weapons Fire Controls megvásárlásáról is, amely nyilván a még pontosabb, még hatékonyabb használatot biztosítaná.

Az amerikai fél a jövő évtől kezdve venné át ezen fegyverek első példányait, amennyiben a mostani kérelemre a törvényhozók is rábólintanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások