Hibát találtak a SUN UltraSparc II mikroprocesszoraiban

Hibát találtak a SUN UltraSparc II mikroprocesszoraiban

2001. március 9. 01:17, Péntek
[Register] A legfrissebb hírek szerint hibát találtak a SUN Microsystems UltraSparc II processzorának cache-rendszerében. A probléma magyarázat lehet az ilyen processzort alkalmazó rendszerek gyakran előforduló összeomlására.

A The Register információi szerint a SUN Microsystems arra utasította tecnikai munkatársait, hogy ne árulják el a gondokkal küszködő felhasználóknak, hogy hibák oka a processzor egy, már régóta jelenlévő tervezési hibájának eredménye.

Az óriáscég állítólagos, meglepő kérése a 400 MHz-es UltraSparc II processzorok hibájának elrejtését szolgálja, amely az ilyen processzorra épülő rendszerek váratlan összeomlását okozhatja. A szerverekbe készülő chipek 450 MHz-es órajelű változata a hírek szerint szintén tartalmazza a hibát, de annak előfordulása ritkább ezekben a változatokban.

A probléma nagyjából egy évvel ezelőtt került felszínre először. Számos, 400 MHz-es UltraSparc II processzorral ellátott rendszer gazdája problémákkal küszködött, de a SUN akkor még nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. A probléma elég nagy méreteket öltött ahhoz, hogy a Gartner elemzői óva intsenek mindenkit a 400 MHz-es, 4 MB cache-sel rendelkező UltraSparc II chipek vásárlásától. A Gartner arra késztette a felhasználókat, hogy a problémákkal körülvett chip helyett a 8 MB cache-sel rendelkező változatot válasszák, mert azzal nincsen gond.

A SUN Micro későbbi nyilatkozataiban arról számolt be, hogy bár a chip hibátlan, egy külső beszállíó által készített cache modul gyártási hibát tartalmazhat. A cég beszállítót váltott, és a hiba a múlt sötétjébe merült. A tavalyi év végén azonban egy olyan céges levél tartalma került a The Register birtokába, amely szerint a hibás chipek bizonyos hőmérsékleti, és egyéb körülmények között rendszer-összeomlást okozhatnak.

A hiba általában egy lefagyás, vagy ahogy a SUN nevezi, "system panic" képében jelenik meg, amelyet újraindítás követ. A jobbik esetben újraindítás után minden működik tovább, de előfordulhat az is, hogy a hiba folyamatosan fennáll, így a rendszer működésképtelenné válik. A The Register birtokába jutott céges levél azt engedi következtetni, hogy a hiba mégsem tűnt el végleg, mint ahogy azt a SUN állította. A cég új UltraSparc III processzoirai immunisak a hibára, mivel cache-ük tükrözve van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások