Nyomul előre a telefonoknál az Apple

Nyomul előre a telefonoknál az Apple

2022. április 26. 07:40, Kedd
Fokozatosan növekszik a cég szoftverének részesedése, bár ez leginkább az anyagiaktól függ.

Az Apple egyre több területen jelenik meg komoly kihívóként, nemrég például arról írtunk, hogy a cég már saját játékvezérlőkön dolgozik, eközben azonban az okostelefonok szegmensében is folytatódik a versenyfutás – nem véletlen, hogy a Google a maga részéről most megkönnyíti az Androidra váltást. Az elmúlt években új trend rajzolódott ki, ez várhatóan folytatódni fog.

A StockApps oldalán jelent meg a napokban egy részletes összefoglaló, amelyben a Statista adataira hivatkozva írnak az Apple fokozatos előrenyomulásáról. Kiemelik, hogy míg 2018-ban az Android még a teljes piac 77 százalékát uralta, ez mára 70 százalék alá csökkent, miközben az iOS ugyanezen időszak alatt 19 százalékról jött fel 25 százalékra, vagyis a javulás ténye letagadhatatlan. Ennek egyik oka valószínűleg a némileg olcsóbb iPhone SE sikere lehet, bár ezen sorozat legutóbbi tagja a céget hosszú ideje figyelő Ming-Chi Kuo szerint már egyáltalán nem hozott magával kirobbanó eredményt, ez viszont még nem vet majd véget a fenti trendnek.


A mobilos operációs rendszerek versenyében a két nagy uralja a piacot, bár a táblázatban még megtalálhatók azon kisebb szereplők, amelyek nem túl gyakran bukkannak fel az általunk látott készülékeken. A listán a KaiOS, a Windows Phone, a Series 40, valamint a Samsung neve is előkerül, ezek azonban együttesen is alig észrevehető részesedéssel bírnak, a területen tehát nem várható új komoly kihívó megjelenése. Ami az egyes régiókat illeti, az USA-ban már az iOS vezet a maga 54 százalékával, Európában nagyjából a globális átlagnak megfelelő számokat látunk (30 százalékos iOS-részesedéssel), Afrikában viszont egyértelmű az Android nagy fölénye, ami a 84 százalékos szeletben mutatkozik meg.

Az iOS piaci részesedése nagymértékben függ a vásárlói pénztárcák vastagságától, ezen csak jóval olcsóbb telefonok bemutatásával tudnának változtatni, ez azonban eddig elmaradt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások