Hatékonyabban átalakítható a kinetikus energia

Hatékonyabban átalakítható a kinetikus energia

2022. április 28. 09:22, Csütörtök
Az áttörés elsősorban az okosórák és az okostelefonok töltése tekintetében lehet jelentős.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak sikerült az eddiginél sokkal hatékonyabban átalakítani a mozgási energiát elektromos energiává, ennek köszönhetően áttörés valósulhat meg az olyan viselhető termékek, mint az okosórák és az okostelefonok töltésében. Mindez azt jelenti, hogy a külső töltők hamarosan feleslegessé válhatnak. Az eddig alkalmazott ilyen jellegű technika kizárólag a rendkívül kis méretű eszközök feltöltésére volt elegendő, mivel azoknak az áramfogyasztása rendkívül alacsony volt.

Az új fejlesztésű belső töltő polivinil-fluoridból készített ultravékony szálakon alapul, amely egy piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkező műanyag. A szálakat olyan anyagból állítják elő, amely az alapállapotában folyadék, ebből készítenek a szakemberek egy fajta szivacsot. Az utóbbi áramot állít elő, ha nyomás éri. Az anyagot négyzetcentiméter méretű részekre vágták és elektródákkal látták el. Majd végül az egész rendszert szilíciumba csomagolták be.

A megoldás teljesítménye 40 mikrowatt volt négyzetcentiméterenként és ezzel alaposan túlszárnyalta a napjainkban elérhető piezoelektromos generátorokat, hiszen azokhoz képest kétszer akkora teljesítményt tett elérhetővé.

Francisco Diaz Sanchez, az egyik társfejlesztő kiemelte, hogy a hordozható elektronika és az implantátumok használata iránti növekvő érdeklődés miatt az egyik legfontosabb kihívássá vált az elektronikus hulladék keletkezésének és az akkumulátorkapacitások korlátozásának az elkerülése. Az energiatárolókat hosszabb ideig lehetne működtetni, ha mindig egy kis áramot kapnának és ez a gyakorlat csökkentené a használt akkumulátorok számát is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások