Jelentősen növelhető a rézkábelek adatátviteli sebessége

Jelentősen növelhető a rézkábelek adatátviteli sebessége

2022. április 28. 23:00, Csütörtök
Tudósokat foglalkoztatja az a kérdés, hogy a rézkábelek lehetnek-e az optikai kábelek alternatívái.

Nagy-Britanniában rendkívül sok helyen használják a rézkábeleket, miközben a szigetországban még korántsem teljes az optikai kábeles lefedettség. Ergin Dinc, a Cambridge-i Egyetem kutatója és a kollégái ezért is kezdték vizsgálni, hogy - rövid távolságokon - lehetőség van-e az optikai kábelek adatátviteli sebességének elérésére a rézkábelek esetében vagy sem.

A szakember azzal érvel, hogy a korábban telefonvezetékekként alkalmazott rézdrótpárok a mostaninál ötször nagyobb frekvencia elérését is lehetővé tennék. Amennyiben ez megvalósulna, akkor jelentős mértékben javulhatna az adatátviteli ráta. Dinc kiemeli, hogy az érintett kábelek nagyon idősek, azokat Alexander Graham Bell találta fel és azóta senki sem foglalkozott az elérhető elméleti határaikkal. Eddig az adatátviteli sebesség azért volt nagyon korlátozott a rézkábelek esetében, mert a jelet elektromos áramon keresztül küldik. A meglévő rézkábel-alapú szélessávú kapcsolatok egy 1 GHz alatti frekvenciával működnek. Azonban ha a frekvenciát 5 GHz-re emelik, akkor az adatátviteli ráta is az ötszörösére növelhető. Ehhez csupán egy olcsó alkatrészre van szükség.

Persze a frekvencia emelésével párhuzamosan a hibaráta is megnő és ezért most még nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyivel lehet valójában megemelni az adatátviteli sebességet. Ennek megállapításához további vizsgálatokra van szükség. A tudós mindenesetre úgy becsülte, hogy a 3 Gbps-os adatátviteli sebesség még így is elérhető. Amennyiben az megvalósul, akkor a mostani elméleti maximum háromszorosa lenne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások