Készül a Napster "tiltólistája"

Készül a Napster "tiltólistája"

2001. március 10. 12:55, Szombat
[CNN] A világ öt legnagyobb lemezkiadójából négy, amelyek perelik a Napstert, a napokban jelentős sikert könyvelhettek el az ügyben. A Napster számára kedvezőtlen ítélet szerint a szolgáltatásból azonnal ki kell szűrni a zeneszámok döntő többségét.


CD vagy Napster?
A Bertelsmann tulajdonában lévő BMG Music-on kívül az összes nagy lemezkiadó pereli a Napstert annak azonos nevű szolgáltatása miatt, amely zenefájlok cserélgetését teszi lehetővé az interneten. A Napster helyzete az elmúlt hetekben egyre kilátástalanabbá vált, így a társaság vállalta, hogy eltávolítja a másolásjogilag védett zeneszámokat hálózatából, ha nem kell leállítania a szolgáltatást.

A Napster szolgáltatása a közeljövőben jelentős átalakításokon fog átmenni, melynek eredményeképpen a szolgáltatás felhasználói immár jogszerűen juthatnak majd a zenékhez, viszont a szolgáltatás cserébe nem lesz többé ingyenes. A jelenlegi Napster-felhasználók megtartása végett a társaság mindent megtett azért, hogy a szolgáltatásnak ne kelljen leállnia. A bírói ítélet várhatóan a szolgáltatás végleges bezárása lett volna, amennyiben a Napster Inc. nem ajánlja fel, hogy eltűnteti az összes szerzői jogok által védett zenét hálózatáról.

Mivel azonban a Napster az utolsó pillanatban előállt a fájlok szűrésének lehetőségével, az ügyben illetékes bíró módosította az ítéletet, amely így nem rendeli el a szolgáltatás teljes és végleges leállítását. A RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) örömmel vette tudomásul, hogy a tíz hónapja tartó pereskedés után a bíróság végre kötelezi a Napstert a jogilag védett zenék eltávolítására, még akkor is, ha a szövetség tisztában van azzal, hogy a szűrés nem lesz tökéletes, és idő kell annak teljes hatékonyságú üzembe helyezésére.

A kiadók a RIAA összefogása alatt most egy olyan lista készítésén dolgoznak, amely tartalmazza az összes olyan zenét, amelyet a Napsternek el kell távolítani hálózatáról. A lista Bach-tól a Metallica-ig minden jogi védelem alatt álló zenét magába foglal majd, így a Napster szolgáltatása komolyan megcsonkul.


A Napster vezérigazgatója, Hank Barry beszél a sajtónak.
Balra Shaw Fanning, a cég alapítója áll, hátul David Boise ügyvéd.

Hank Barry, a Napster Inc. vezetője közölte a sajtóval, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy a szóbanforgó zenék minél hamarabb ki legyenek rekesztve a hálózatból. A jelenlegi fájlnév-alapú szűrés sokak szerint könnyedén kijátszható, de a Cantametrix nemrégiben kifejlesztett eljárása, amely vízjellel látja el a zeneszámokat, és később azt minden változatban megismeri, akármelyik remixről, vagy mások által betörmörített változatról legyen szó, már egy életképesebb módszer lehet. A Napster vélhetően egy, ez utóbbihoz hasonló megoldást is be kíván vezetni hálózatán.

A Napsternek mindenképpen meg kell szűntetnie az illetéktelen zenemásolást hálózatán, mivel ha ez nem történik meg, a per folytatódik, sőt a cégnek a kiadók támogatását is meg kell szereznie a jövőbeli fizetős szolgáltatásához, amelynek ez alapfeltétele.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások