Hatásos az AIDS elleni oltás

Hatásos az AIDS elleni oltás

2001. március 13. 18:18, Kedd
Egy kísérleti oltás egészségesen tartott állatokat, még azután is, hogy szervezetükben magas csíraszámban HIV típusú vírust találtak. Az eddigi állatkísérletek során a mostani eredmények messzemenően a legjobbak, tehát az új szer útban van az emberek által való klinikai tesztelés felé.

Az oltás úgy működik, hogy a szervezetbe jutva az immunrendszert stimulálja úgy, hogy az egyre több un. 'memória sejtet' termeljen. Ezek a sejtek képesek felismerni a HIV vírust, és szükség esetén azonnal reagálnak, ha a fertőzés felüti fejét. A kísérleteket az amerikai Emory Egyetemen hajtották végre.


A kutatás vezetője, Dr Harriet Robinson a következőket mondta: - Nagyon izgatottak vagyunk a memóriasejtek által elért kontrollálási szinttel kapcsolatban. Még azoknál az állatcsoportoknál is sikerült kontrollálni a fertőzést, melyek csak kis mennyiségben kaptak a vakcinából.

A makik két adagot kaptak a szerből, melyet egy egyszerű himlő elleni oltással is megtoldottak, amit először 1960-ban fejlesztettek ki. Annak ellenére, hogy az oltás nem előzi meg a HIV fertőzést, segít abban, hogy meggátolja a vírus nagy számban történő elszaporodását. A tesztek során 24 beoltott majom egészséges maradt még hónapokkal a vírusfertőzés után is. Ezzel ellentétben 4 majmot nem oltottak be, melyek 28 héten belül az AIDS-hez kapcsolódó betegségeket szereztek, majd elpusztultak.

Peggy Johnson, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőzéses Megbetegedések Intézet részéről a következőt mondta: - Állatokon folytatott kísérletek során hasonló eredményeket még senki sem tudott produkálni. Victor Zonana, a Nemzetközi AIDS Oltásért Kezdeményezés illetékese így kommentálta: - Nagyon izgalmas felfedezés, amint lehetséges azonnal ki kell próbálni embereken is.

Gavin Hart, a brit Nemzeti AIDS Remény társaság szóvivője úgy tudja, hogy jelenleg is mintegy 25-30 oltás prototípusa van fejlesztések alatt. Úgy véli, hogy még több anyagi támogatásra lenne szükség a sikeres ellenszer egy évtizeden belüli kifejlesztéséhez: - Egy AIDS elleni oltás kifejlesztése lenne a legjobb és egyben hosszú távú megoldás is a globális járványra. De sajnos az oltás kifejlesztése még mindig hátrányban van az AIDS kutatással szemben, ugyanis a pénzek nagyobb része még mindig oda áramlik, tehát az új kezelési eljárások kifejlesztésére.

Az amerikai gyógyszergyár, a Vaxgen, pillanatnyilag saját oltásának az emberekre gyakorolt hatásait analizálja. Egy vakcinát, melyet az Oxfordi Egyetemen fejlesztettek ki, most előzetes teszteknek vetnek alá Nagy-Britanniában és Kenyában élő HIV fertőzötteken.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások