Nyomul előre a böngészőknél az Edge

Nyomul előre a böngészőknél az Edge

2022. június 7. 17:53, Kedd
A Microsoft fejlesztése már a második helyen áll, bár a Chrome előnye még mindig tekintélyes.

Az internetes böngészők versenye az utóbbi időben kevesebb figyelmet kapott, ami többek között a hordozható készülékek előretörésének eredménye, ez ugyanis részben érdektelenné tette az asztali rangsor kapcsán megszülető újabb fejleményeket. Legutóbb arról írtunk, hogy júniusban búcsúzik az Internet Explorer, most azonban a verseny újabb részleteiről látott napvilágot egy beszámoló.

A napokban a StatCounter tette közzé saját szokásos felmérését, amelynek eredményei a Microsoft fejlesztésének lassú, fokozatos előretörését mutatják meg nekünk, legalábbis az asztali kategóriában. Az Edge ugyanis májusban első alkalommal ért el 10 százalékos piaci részesedést, miközben a Google Chrome maradt a legnépszerűbb megoldás, ennek szelete pedig még mindig tekintélyes, hiszen ez meghaladja a 66 százalékot. A harmadik helyen az Apple Safari végzett némileg lemaradva, 9 százalékkal, míg a negyedik helyre a Mozilla Firefox futott be a maga 7,66 százalékával. Az első 5 listáját az Opera zárja, alig 2,8 százalékkal, viszont ez utóbbi szintén picit javítani tudott, bár lemaradása a többiektől nyilván igencsak komoly mértékű.

Ami a mobilos szférában zajló versenyt illeti, ott szintén a Chrome végzett az első helyen, mégpedig 64,8 százalékos részesedéssel, a második helyen pedig a Safari látható, egy jóval komolyabb, 24,7 százalékos szelettel. A harmadik helyre a Samsung Internet volt jó, ez utóbbinál azonban már 5 százalék alatti eredményt látunk, a negyedik helyezett Opera már 2 százalék alatt maradt, míg az ötödik helyen látható UC Browser mindössze 1,25 százalékos részesedést mutathatott fel, ami elenyészőnek tűnik. Érdekesség, hogy a Chrome mellett az Edge és a Mozilla is 100 feletti verziószámnál tart, ez a jóval gyakoribb frissítéseket jelzi számunkra, a hibajavítások egymás után futnak be, ahogy ismertté válnak a különböző biztonsági rések.

Az Edge lassú terjeszkedése várhatóan folytatódni fog, a Chrome első helye azonban továbbra sem forog majd veszélyben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások