Szorult helyzetbe kerülhet a Rambus

Szorult helyzetbe kerülhet a Rambus

2001. március 17. 00:39, Szombat
[Reuters] A DRAM memóriachipek és az azokhoz szükséges technológiák kifejlesztésével foglalkozó Rambus Inc. kellemetlen helyzetbe került a napokban, amikor valószínűsíthetővé vált, hogy a cég a memóriagyártókkal folytatott pereit el fogja veszíteni.

Csütörtökön látott napvilágot a hír, hogy Los Angeles körzeti bírósága a Rambus Inc. számára kedvezőtlen ítéletet készül hozni a Rambus-Hyundai, a Rambus-Micron és a Rambus-Infineon perekben.

A Rambus Inc. korábban azért perelte be a három memóriagyártót, mert azok nem voltak hajlandóak licenszdíjat fizetni a Rambus SDRAM és DDR-SDRAM szabadalmainak megszerzéséért. A Hyundai, a Micron és az Infineon DRAM-gyártók egyrészt a Rambus által meghatározott licenszdíjak magas összege, valamint a szabadalmak jogszerű birtoklásával kapcsolatban felmerült aggodalmak miatt nem hajlandóak fizetni.


A Rambus részvényárfolyamának alakulása az utóbbi 2 évben

A Rambus Inc., amely a Direct Rambus DRAM memóriákat kifejlesztette, évekkel ezelőtt tagja volt egy olyan szervezetnek, amely az SDRAM, később a DDR-SDRAM kifejlesztésén dolgotott. A szervezet a technológiákat nyílt szabványnak tervezte, de a Rambus titokban megszerezte a technológiák szabadalmát, amelyet csak azután tett közzé, miután a technológiák világszerte elterjedtek. A társaság most óriási licenszdíjakat követel a DRAM gyártóktól egy olyan technológiáért, amely ezidáig nyílt szabványként volt ismert.

A Rambus azt használja ki, hogy az említett technológiák már elterjedtek, így új szabvány készítése időigényes és költséges lenne, ráadásul a cég visszamenőleg is kártérítést követel. A magas licenszdíjakkal a Rambus azt szeretné elérni, hogy a cég által favorizált igen drága RDRAM terjedjen el.

A napokban Robert Payne, az Egyesült Államok Körzeti Bíróságának bírója egy előzetes ítéletet hozott nyilvánosságra, amelyben a Rambus-Infineon perben a bíróság az Infineonnak ad igazat. Az ítélet jelentősen behatárolná a Rambus rendelkezési jogát a vitatott technológiák felett, ezért az Infineon valószínűsíthetően továbbra is jogdíj fizetése nélkül gyárthatna SDR/DDR SDRAM modulokat.

Amennyiben a végleges ítélet mindezzel megegyező lesz, a Rambus nehéz helyzetbe kerül. Ezesetben ugyanis a két másik, jelenleg is folyó eljárás is hasonló módon végződne, ráadásul több licenszdíjat fizető gyártó is közölte, hogy amennyiben az eljárásokban a Rambus ellen születik ítélet, a licenszdíjak fizetése megszakad.
Kristine Wiseman, a Rambus szóvivőnője a híreket pontatlannak nevezte, szerinte ugyanis még semmiféle ítélet nem született.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások