Itt az 1 GHz-es mobil Pentium III

Itt az 1 GHz-es mobil Pentium III

2001. március 18. 16:08, Vasárnap
A legfrissebb hírek szerint az Intel 1 GHz-es frekvenciájú mobil Pentium III-as processzora a beígértnél egy nappal korábban fog megjelenni.

A notebookokba szánt 1 GHz-es Intel Pentium III CPU, a 900 MHz-es mobil Pentium III és a 750 MHz-es mobil Celeron processzorokkal együtt hétfőn fog majd napvilágot látni. A Hewlett-Packard azonban úgy látszik, hogy már addig sem bír várni, hiszen vasárnap bemutatja saját első 1 GHz-es processzorral ellátott hordozható számítógépeit. A HP gigahertzes notebookjai vasárnap folyamán először a CompUSA és a Fry's Electronics üzletek polcain fognak majd feltűnni.

A Hewlett-Packard a Pavilion N6395 típusú hordozható számítógépében teszi először elérhetővé az 1 GHz-es frekvenciájú új Intel processzort. Az új HP notebook 15 collos kijelzővel, 256 MB memóriával, 30 GB-os kapacitású merevlemezzel, valamint egy 8x-os DVD meghajtóval fog rendelkezni. Ezekből a specifikációkból rögtön látszik, hogy a HP újdonsága akár egy komolyabb asztali számítógéppel is felveheti majd a versenyt, és akkor még nem is beszéltünk az új notebook egyéb adatairól. A mindössze 2,6 kilogrammos számítógép 2,5 centiméter vastag, és nem kevés pénzbe, egész pontosan 3199 dollárba (~960e Ft) kerül.


A 850 MHz-es változat már a boltokban

Az új 1 GHz-es mobil Intel chip most egyébként körülbelül egy évvel azután kerül piacra, hogy az Intel és legnagyobb konkurense, az AMD tavaly bemutatta az asztali számítógépekbe szánt első 1 GHz-es processzorokat. A notebook-gyártó cégeknek várhatóan júniusig kell még várniuk arra, hogy az AMD piacra dobja első mobil Athlon chipjeit, melyek várhatóan nagy sikert fognak majd aratni. A chipgyártó és a számítógépgyártó cégek számára egyébként rendkívül fontos a hordozható számítógépek piaca, hiszen ez a piaci szegmens az utóbbi időkben sokkal dinamikusabb fejlődésen ment keresztül, mint az asztali számítógépek piaca.

Sokan gondolhatják magukban, hogy teljesen felesleges egy notebookba ekkora teljesítményű processzort tenni, azonban a szakértők szerint szükség van az ilyen high-end kategóriájú mobil termékekre is. Alan Promisel, az IDC piackutató cég elemzője szerint várhatóan megfelelő kereslet lesz az új, 1 GHz-es notebookokra, és szerinte nagyon fontos, hogy a mobil eszközökbe szánt chipek és az asztali gépekbe szánt chipek teljesítménye között ne tátongjon óriási szakadék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások