A felére esett a Napster felhasználóinak száma

A felére esett a Napster felhasználóinak száma

2001. március 19. 05:42, Hétfő
[Register] A Napster szolgáltatására a bíróság által elrendelt, 135000 zeneszám kizárását jelentő szűrő üzembe helyezése a felére csökkentette a 60 milliós felhasználói tábor számát.


Az aranykor vége

A majdnem egy évig tartó pereskedés a lemezkiadók és a Napster között azt eredményezte, hogy a Napster kénytelen volt szűrőt tenni szolgáltatására, hogy az illegális zenemásolás legalább bizonyos mértékben meg legyen akadályozva. A bírósági rendelet értelmében a Napsternek 135000 zeneszámot kell távoltartania szolgáltatásától.
Mivel azonban a minőségi zenék kivétel nélkül szerzői jogok védelme alatt állnak, várható volt, hogy a felhasználók egy részét elveszíti az ily módon már szinte értelmetlenné váló Napster-szolgáltatás.

A kezdeti meglepő hírek után, amelyek a várakozással ellentétben a szolgáltatás használatának növekedéséről számoltak be, hamar kialakult a valós helyzet: a szolgáltatáson keresztül bonyolódó letöltések száma hirtelen a felére zuhant. Az átlagos, egy felhasználó által letöltésre kínált zeneszámok mennyisége 172-ről 71-re csökkent, állítja a netes piackutató cég, a Webnoize.

Azt természetesen senki sem várta, hogy a Napster felhasználóinak száma a szűrő üzembe helyezését követően változatlan marad majd. Az elemzők jelentős visszaesésre számítottak, nem is alaptalanul. Ami meglepő a dologban az az, hogy a visszaesés mértéke nem olyan nagy, mint arra számítani lehetett.

Ez az elemzők szerint többféle okot is takarhat. Az egyik elképzelhető magyarázat az lehet, hogy a Napster hálózatán jóval több a nem RIAA-tag (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Egyesülete) által birtokolt zeneszám, mint amennyire sokan számítottak. A második lehetséges magyarázat az, hogy az Aimster Pig Encoder-éhez hasonló programok viszonylag sok védett zeneszámot továbbra is elérhető tesznek a Napsteren keresztül.

A harmadik, és valljuk be, a legvalószínűtlenebb ok az lehet, hogy a Napstert a felhasználók sokkal inkább jogszerű célra használták, mint azt a lemezkiadók gondolták volna.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások