Autonóm taxit mutatott be a Baidu

Autonóm taxit mutatott be a Baidu

2022. augusztus 3. 17:42, Szerda
A keresőjéről ismert kínai cég által kiállított elektromos autónak levehető a kormánya, és már jövőre az utakon lesz, amennyiben a helyi hatóságok is jóváhagyják.

A Baidu által bejelentett Apollo RT6 nevű autonóm jármű legnagyobb érdekessége, hogy levehető kormánykerékkel rendelkezik és az előzetes tervek alapján jövőre kerül a kínai utakra, amelyeken robottaxiként fog közlekedni. Li Zhenyu, a társaság alelnöke elmondta, hogy az Apollo RT6 szoftverének vezetési tudása megfelel egy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező, képzett emberi sofőrének.

Az új önállóan közlekedő gépkocsi bevezető ára 250 000 jüan (kb. 15 millió forint) és ezzel lényegesen olcsóbb, mint elődje, amelyért 480 000 jüant kellett letenni az asztalra. "Ez a hatalmas költségcsökkentés lehetővé teszi számunkra, hogy több tízezer autonóm járművet telepítsünk Kína-szerte" - hangsúlyozta Robin Li, a Baidu vezérigazgatója. A vállalat célja az, hogy az autonóm taxiszolgáltatásokat a sofőrrel rendelkező taxik árának feléért lehessen igénybe venni.


A cég állítása szerint az új jármű 4-es szintű autonóm képességekkel rendelkezik, azaz városi forgalomban nem igényel emberi beavatkozást. A forgalomban lévő többi járművvel interaktív lámpákkal kommunikál. Az új modell 8 LiDAR-érzékelővel és 12 kamerával szerelték fel azért, hogy biztonságosan közlekedjen az utakon. A LiDAR-egység rövid lézerimpulzusokat használ a környezetben lévő tárgyak észlelésére. Az érzékelőket zökkenőmentesen integrálták a panoráma üvegtetőbe.

A kormány kivétele nem öncélú, a cég szerint lehetővé teszi extra ülések, egy számítógép vagy akár egy játékkonzol telepítését. Az új autó operációs rendszere az Apollo Go lesz. A szoftvert már eddig is sikeresen alkalmazták a Kantonban (Guangcsu), Pekingben, Sanghajban és Sencsenben közlekedő autonóm járművekben. Ezek a 2020-as bevezetés óta több mint egymillió fuvart hajtottak végre. A Baidu azt tervezi, hogy 2025-re 65 városra, 2030-ra pedig 100 városra bővíti robotaxi fuvarszolgálatát. Az Apollo RT6 minden bizonnyal része lesz ennek a bővítésnek.

A Baidu egyelőre nem tette közzé, hogy melyik gyártó fogja készíteni a gépkocsikat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások