A Titanic mélységéből küldtek a felszínre üzenetet

A Titanic mélységéből küldtek a felszínre üzenetet

2022. július 25. 22:54, Hétfő
Az alkalmazott mesterséges intelligencia a szonárjeleket beszélt nyelvre alakította át.

Az elsüllyedt Titanichoz vezető expedíció során Alex Waibel professzor egy tengeralattjáróról, 3800 méter mélységből videofunkcióval ellátott hangtechnológiát tesztelt. A videohívásokhoz használható technológiát a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) és a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) munkatársai közösen fejlesztették ki. A tudós szonár segítségével jeleket küldött a felszínre, ahol azokat mesterséges intelligencia segítségével beszélt nyelvvé és videóvá alakította át. A kutató a német hírügynökségnek azt mondta, hogy így "némi párbeszédet" tudtak folytatni.

A Titanic 1912-ben, az első útján süllyedt el. Az utasszállító hajó mintegy 3800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban. A szakember közölte, hogy eddig ebből a mélységből - a sós víz tömege miatt - nem lehetett hangüzeneteket küldeni a felszínre. A szonár csak "hihetetlenül alacsony sávszélességet" tesz lehetővé, de ez éppen elég volt az üzenetek továbbításához. A tesztelt technológia a következőképpen működik: a merülés előtt Waibel és kollégái videókat és hangmintákat rögzítettek magukról. Amikor az üzenetek eljutottak a számítógépes rendszerbe, a mesterséges intelligencia úgy alakította át azokat, hogy a videón úgy nézzenek ki és hangozzanak, mintha az illető beszélne - beleértve az ajakmozgást is.

"Elég sok olyan hely van a világon, ahol a sávszélesség olyan alacsony, hogy csak szöveges átvitel lehetséges" - taglalta Waibel. Az új technológiával azonban egy napon mindenhol lehetővé válhat a videokommunikáció. A küldetés azonban a technológiai buktatókra is rávilágított: a két szonárkészülék közül az egyik meghibásodott, ezért a párbeszédnek csak egy részét lehetett a tengeralattjáróról közvetíteni. Waibel mindenesetre új ötletekkel is előállt: a tengeralattjárók legénysége például sokat dolgozik rövidítésekkel, hogy tömörítse a szövegeket. Egy másik cél a technológia méretének csökkentése, hogy elférjen egy zsebben. Mindent egybevetve Waibel elégedett volt.

A projekt egy nagyobb küldetés része volt, amelyben többek között biológusok és régészek is részt vettek. Rendszeresek az ilyen expedíciók a Titanichoz. A kutató több mint 30 éve dolgozik a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás területén a beszéd- és kommunikációs technológiában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások