127 orosz moziban vetítik filmek kalózmásolatait

127 orosz moziban vetítik filmek kalózmásolatait

2022. július 28. 23:08, Csütörtök
Az Oroszország elleni szankciók miatt a helyi moziüzemeltetők el vannak zárva a nyugati produkcióktól, ezért illegális forrásokhoz folyamodnak a túlélés érdekében.

Az orosz-ukrán háború miatt hozott nyugati szankciók Oroszországban az élet szinte minden területét érintik, így a kultúrát is. Ukrajna megtámadása óta a helyi filmszínházak el vannak vágva a hollywoodi alkotásoktól. A cégek ezt a hiányt nem tudják kizárólag hazai produkciókkal pótolni, ezért egyes mozik illegális letöltésekhez folyamodtak. A TorrentFreak arról számolt be, hogy a kezdeti időszakban körülbelül 16 orosz filmszínház segítette ki magát ilyen módon, de a számuk mostanra már 127-re emelkedett.

Az orosz mozi- és filmipar alapvetően licencmodellre épül. A filmszínházak üzemeltetőinek azonban kiszolgáltatottak, mivel az államban vetített tartalmak mintegy 70 százalékát hollywoodi produkciók teszik ki. A kutatások szerint az orosz moziipar által 2022 első hat hónapjában elszenvedett kár meghaladja a járvány okozta veszteségeket. Mivel az érdeklődést felkeltő nagy produkciókat nem tudják vetíteni, a bevételek az egyharmadukra zuhantak vissza, és ha így megy tovább, augusztusban a mozik fele be fog zárni. Érdekesség, hogy májusban az orosz iparági szövetség, az AVK még fenyegetésnek nevezte az ilyen kalózfilmek vetítését és felszólította az "egész szakmai filmes közösséget", hogy álljanak össze a kalózkodás ellen. Mivel azonban a Moszkva által ígért segély még mindig nem érkezett meg, az AVK már egyre több megértést mutat azon mozitulajdonosok iránt, akik illegálisan másolt filmekhez folyamodnak.

"Nem is tudom hibáztatni a mozikat, hogy most már torrentvetítéseket tartanak, mert ezt nem a haszon növelése, hanem a túlélés vágya miatt teszik. Exponenciálisan fejlődik és még tovább fog nőni a filmmásolatok engedély nélküli vetítésének hulláma. Négy héttel ezelőtt 16 moziban vetítettek ilyen tartalmakat, a múlt héten pedig 127 moziban. És furcsa módon ebből a 127-ből néhány önkormányzati tulajdonú" - nyilatkozta Alekszej Voronkov, az AVK elnöke a Kinometro nevű filmes portálnak. "Ha az elmúlt hétvégét a 2021-es átlagos heti forgalomhoz viszonyítjuk, a visszaesés 72 százalékos. Az elmúlt héten a mozitermek 37 százaléka nem mutatott be naponta egyetlen előadást sem. Ez nem azt jelenti, hogy mindegyik teljesen bezárt, egyszerűen ma nem működnek."

Úgy tűnik, hogy a hatóságoknak sem áll szándékában megállítani azokat, akik engedély nélküli tartalommal próbálják pótolni a hiányt. Ennek később meglesz a böjtje, mert ugyan most törvényes alternatíva híján a kalózfilmek nagyon jól jönnek a moziknak, de ha majd a dolgok kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba - akármikor is lesz az - nem biztos, hogy lesz még olyan mozi az országban, ahol ezt élvezni lehet. Ha az öt hónapja tartó háború a padlóra küldte őket, akkor - mivel még évekig tartó konfliktusra számít mindenki - nem sok remény van a fennmaradásukra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások