Világszerte hiány van az optikai kábelekből

Világszerte hiány van az optikai kábelekből

2022. július 31. 10:30, Vasárnap
Az erős kereslet az árak emelkedését és a szállítási határidők meghosszabbodását okozza.

A Financial Times azt írta, hogy a chiphiány mellett a digitális gazdaság egy másik problémával is szembesült az elmúlt hónapokban, jelenleg ugyanis világszerte hiány van az optikai kábelekből. Ennek eredményeképpen e kábelek ára az egekbe szökött és a szállítási idők is megnövekedtek. Egyes esetekben az ügyfelek 20 hét helyett majdnem egy teljes évet várnak, ami többek között negatív hatással van a távközlési infrastruktúrák bővítésére. A tervezett építési projekteket a szükséges kábelek hiánya miatt elhalasztják.

A jelenség leginkább Európát, Indiát és Kínát érinti. A Cru Group piackutató vállalat szerint az optikai kábelek ára a tavaly márciusi rekordalacsony szint óta akár 70 százalékkal is emelkedhetett. Egy kilométernyi optikai kábelszál ára jelenleg 6,30 amerikai dollár. A Cru Group rámutatott, hogy az ár 2019 júliusa óta a legmagasabb szinten van.

Az olyan vállalatok, mint az Amazon, a Google, a Meta és a Microsoft jelenleg nagy összegeket fektetnek be saját adatközpontjaik bővítésébe, a tenger alatti nemzetközi optikai hálózatok bővítésébe. Ugyanakkor a különböző kormányok további szélessávú kapcsolatokat és 5G-t kívánnak bevezetni. Ehhez számos kilométernyi optikai kábelre van szükség. "Tekintettel arra, hogy a kiépítési költségek hirtelen megduplázódtak, kérdéses, hogy az országok képesek lesznek-e teljesíteni az infrastruktúra kiépítési céljaikat, és hogy ez hatással lehet-e a globális összekapcsolhatóságra" - nyilatkozta Michael Finch, a Cru Group elemzője.

A piackutatók becslései szerint az első félévben a teljes kereslet 8,1 százalékkal nőtt az előző esztendő azonos időszakához képest. A teljes fogyasztás 46 százalékával Kína áll az élen. míg Észak-Amerika 15 százalékkal a második helyen áll.

A gyenge rendelkezésre állás egyik oka a héliumhiány, amelyet az oroszországi és az amerikai egyesült államokbeli üzemzavarok okoznak. Ennek következtében a hélium ára 135 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben. A szilícium-tetraklorid - az üvegszálgyártás másik kulcsfontosságú összetevője - a Cru Group szerint akár 50 százalékkal többe is kerülhet. "Szakmai pályafutásom során még soha nem láttam ilyet" - mondta Wendell Weeks, a világ legnagyobb üvegszálas kábelgyártója, a Corning vezérigazgatója. Weeks hozzátette, hogy az erős kereslet kielégítése érdekében növelik a termelést, és új üzemeket építenek az Amerikai Egyesült Államokban és Európában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások