Több ok miatt kevés a nő az informatikában

Több ok miatt kevés a nő az informatikában

2022. augusztus 11. 00:01, Csütörtök
Már tudható, hogy mi tartja vissza a nőket az IT-karrier kiépítésétől.

A Logitech és a Girls Who Code nevű nonprofit szervezet azt akarta kideríteni, hogy miért dolgozik még mindig olyan kevés nő a technológiai szektorban és hogyan lehetne ezen változtatni. A két fél nyilvánosságra hozta a What (and Who) is Holding Women Back in Tech? című anyagát, amelyben azt a kérdést tárgyalják, hogy miért nem emelkedik évek óta a nők aránya az informatikai vállalatoknál, sőt, ehelyett inkább csökkenő tendencia figyelhető meg. 1995-ben az informatikusok 37%-a nő volt, de ma már csak 24%-a. Az elkészített tanulmány az Amerikai Egyesült Államokban dolgozókra vonatkozik.

Leszögezik, hogy a változás érdekében az iparágnak erős elkötelezettséget kell vállalnia, meg kell érteni azokat a kihívásokat, amelyekkel a mérnöki és számítástechnikai területen dolgozó nők szembesülhetnek, és hogy mit tettek azért a szakmában dolgozó sikeres nők, hogy elérjék a jelenlegi helyzetüket. Az összegyűjtött felmérési adatok szerint a nők alulreprezentáltsága különösen a mérnöki (15 százalék) és az informatikai (25 százalék) területeken tapasztalható. Sok szoftvercég elkötelezett az úgynevezett agilis kiáltvány elvei mellett - az amerikai szoftvercégek 70 százaléka dolgozik e kiáltvány szerint. Azonban a dokumentum központi elemeit, mint például a csapatmunka, a jóindulatú együttműködés és a nyílt kommunikáció azonban csak nagyon kevés vállalatnál alkalmazzák. A szerzők szerint azonban éppen ezeknek az iránymutatásoknak a végrehajtása a megfelelő módja annak, hogy a női informatikusok számára befogadóbb munkakörnyezetet teremtsenek és ezáltal a nők nagyobb arányban legyenek jelen az iparágban.

A jelentés öt olyan kulcsfontosságú szempontot határoz meg, amelyek várhatóan nagy hatással lesznek a feltörekvő női informatikusok karrierútjára. Megállapították, hogy a személyes példaképek nagy szerepet játszanak a már az informatikában dolgozó nők esetében. A felmérés szerint a fiatal női informatikusok 96 százaléka kapott bátorítást a személyes környezetétől, a válaszadók 60 százalékát pedig kifejezetten a tanárok vagy a saját szülei motiválták arra, hogy ezt a pályát válassza.

A számítógépek iránti szenvedély a nők számára még nagyobb munkamotivációt jelent, mint a férfiak számára: a nők 35 százaléka nyilatkozott így, de a férfi válaszadóknak csak 26 százaléka. Szintén fontos a női informatikusok számára, hogy olyan munkát végezzenek, amelynek jelentős a társadalmi hozzájárulása (a nők 92 százaléka nyilatkozta ezt). A fizetés mindkét csoport számára kevésbé számít, a jól fizetett munka a nőknek csak 33, a férfiaknak pedig 34 százaléka számára jelent motivációt.

Az informatikai pályát választó nők számára az is fontos volt, hogy képzésük során nőbarát munkacsoportokhoz juthassanak. Valószínűleg azért is, mert tízből kilencüknek már el kellett viselnie olyan "mikroagressziókat", mint a nemük miatti tisztességtelen bánásmód vagy szexista viccek. A nők 40 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már szexuális zaklatást a munkahelyén, a szerzők szerint erre sürgősen fel kellene hívni az informatikai vállalatok teljes férfi munkaerő-állományának figyelmét. A férfiak továbbra is vakok a nőkkel kapcsolatos ítélkezésre, ezért a nemek közötti egyenlőség növelése érdekében a férfiaknak lépéseket kell tenniük az önismeret felé, és a jó szándékot értelmes cselekvéssé kell alakítaniuk.

Az anyaghoz a Logitech és a Girls Who Code összesen 400 informatikai vállalat alkalmazottait kérdezte meg, egyenként 200 nőt és férfit. A válaszadók mindegyike kevesebb mint 10 éve dolgozik a szoftverfejlesztésben vagy az IT-iparban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások