Kétszer gyorsabban olvad a déli jégtakaró

Kétszer gyorsabban olvad a déli jégtakaró

2022. augusztus 12. 11:39, Péntek
Ezt mutatja két újabb tanulmány, minden eddiginél részletesebb képet villantva fel.

A jégtakaró témájában legutóbb arról számoltunk be, hogy hosszú időn át jégmentes volt Grönland, ezt megelőzően azonban már több alkalommal írtunk a korábbinál is gyorsabb ütemű olvadásról. Most ismét ez utóbbi kapcsán futott be két újabb figyelmeztetés, amely a közelmúltban elvégzett részletes munkán alapul.

A NASA hivatalos oldalán tették közzé a hosszabb közleményt, mivel nemrég a JPL szakemberei, valamint egy másik csapat tagjai tettek elérhetővé két újabb tanulmányt az antarktiszi jégtakaró olvadási üteme kapcsán. Ezekben arról olvashatunk, hogy egyrészt a széleken gyorsabb ütemben szakadnak le a nagyobb darabok, emiatt pedig a hagyományos regenerálódás folyamata sem megy végbe, eközben azonban a méretes gleccsereket normál körülmények között stabilizáló selfjég elvékonyodása, annak alulról történő olvadása okoz komoly fejtörést a kutatóknak, akik így jobban aggódnak az óceánok szintjének emelkedése miatt.

A most megjelent anyagok egyikében az 1997 óta begyűjtött műholdas felvételeket kombinálták, minden eddiginél részletesebben megmutatva a kontinens szélét, annak változását. Ebből teljesen egyértelműen látszik, hogy a nagyobb darabok leszakadása az eddig gondoltnál gyorsabban, komolyabb méretekben zajlott, emiatt pedig 6 billió helyett már 12 billió tonnára tehető a veszteség, vagyis nem túl valószínű, hogy az évszázad végére Antarktisz visszanyerheti a 2000 előtti formáját. Eközben a selfjég olvadása, elvékonyodása is durván kétszer gyorsabb iramban zajlott, ez pedig a gleccserek vizének közvetlenül az óceánba történő áramlását eredményezte, tovább gyengítve a belső régiókat.

A friss munka eredményeként jobban értjük a hosszabb távú folyamatokat, valamint a kisebb részletek hatását. Az adatok megfelelő kombinálása éveket vett igénybe, ennek révén azonban jobban felkészülhetünk a klímaváltozás várható következményeire.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások