AMD: elkészült az RDNA 3

AMD: elkészült az RDNA 3

2022. szeptember 1. 09:24, Csütörtök
A most bemutatott processzorok mellett az új grafikus vezérlő erejét is felvillantották.

A napokban olvashattunk arról, hogy az AMD végre hivatalosan is lerántotta a leplet a Ryzen 7000 termékcsaládról, pontosabban a sorozat első néhány tagjáról. A grafikus vezérlők terén sem maradnak azonban adósak az újdonságokkal, az RDNA 3 architektúra legelső példányát ugyanis már szintén elvitték a rendezvényre, némi bepillantást engedve annak erejébe.

A bemutatót teljes hosszában megmutató videó utolsó perceiben azt láthatjuk, hogy a processzorok után még egy további részletről tesznek említést, ez pedig nem más, mint a fent említett új grafikus vezérlő. A rendezvényen persze nem beszéltek a konkrét részletekről, az RDNA 3 előnyeit felvonultató Navi 3x, vagyis a Radeon RX 7000-család valószínűleg legerősebb tagja azonban már a Lies of P. futtatásával demonstrálta izmait, mégpedig (legalábbis a cégvezető állítása szerint) 4K-felbontás mellett. A sebességgel nem volt különösen gond, nyilván ellenkező esetben nem is próbálkoztak volna meg a demonstrációval, viszont az még nem teljesen világos, hogy az új sorozat példányai pontosan mikor jelennének meg a piacon.


Lisa Su elmondása szerint erre néhány hónapon belül, vagyis még az év vége előtt sort kerítenek, így mindenképpen izgalmas ősz elé nézünk, hiszen az AMD és az Intel új chipjei mellett a két nagy rivális grafikus kártyái is bemutatkoznak – nem feledkezhetünk meg arról, hogy az nVidia szintén az utolsó simításokat végzi az RTX 40-sorozaton. Az AMD a maga részéről ezúttal is 50 százalékos ugrást ígér, legalábbis a teljesítmény-fogyasztás mutató terén, ahogy azt korábban is tették, ez viszont azt valószínűsíti, hogy a tulajdonképpeni eltérés 20 és 50 százalék között lesz, attól függően, hogy pontosan mit (és miben) mérünk. Nyilván a fogyasztás is emelkedni fog, ez már bőven 300 watt felett lehet.

Az 5 nanométeren készülő vezérlők már szintén chiplet-kialakítással rajtolnának el, ezeken már állítólag a GDDR6-memória vezérlőit is chipletekre vinnék át – az még kérdéses, hogy mindez pontosan milyen előnyöket kínálna.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások