Titkos NATO-anyagokat kínáltak eladásra a sötét weben

Titkos NATO-anyagokat kínáltak eladásra a sötét weben

2022. szeptember 15. 13:37, Csütörtök
Az ügyben ügyészségi vizsgálat indult.

A portugál kormányt a múlt héten értesítették az amerikai hírszerző szolgálatok a lisszaboni nagykövetségről, állítólag közvetlenül António Costa miniszterelnök volt a levél címzettje. Mint kiderült, a portugál ügyészség nyomozást folytat a fegyveres erők vezérkara elleni kibertámadás ügyében, amelynek során titkos NATO-dokumentumokat loptak el és kínáltak eladásra a a sötét weben. "A vizsgálatok megindítása megerősítést nyert. Ezeket a Központi Nyomozó és Ügyészségi Hivatal (DCIAP) ügyészsége vezeti" - jelentette be a főügyészség.

Az újság megemlítette, hogy az ügyet "rendkívül súlyosnak" tartják, és hogy az amerikai kiberkémek "több száz, a NATO által Portugáliába küldött, titkosított és bizalmas dokumentumot fedeztek fel, amelyeket a sötét weben értékesítettek".

A védelmi minisztérium közölte, hogy már "vizsgálja a számítógépes biztonság lehetséges megsértésének minden jelét", de az eljárás "érzékenysége" miatt az ügyhöz további kommentárokat nem kívánnak fűzni. A minisztérium a közleményében azt írta, hogy a vizsgálatot a portugál nemzetbiztonsági hivatal folytatja le, "amellyel a védelmi minisztérium és a fegyveres erők szoros együttműködésben dolgoznak". A nemzetbiztonsági hivatal feladatai közé tartozik "a minősített információk biztonságának biztosítása a nemzeti keretek között és azokban a nemzetközi szervezetekben, amelyeknek Portugália tagja", valamint "a minősített információkhoz való hozzáférés és a minősített információk kezelése tekintetében a természetes vagy jogi személyek akkreditációs hatósági funkciójának ellátása".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások