Elhagyta a grafikus kártyákat az Ethereum

Elhagyta a grafikus kártyákat az Ethereum

2022. szeptember 16. 10:47, Péntek
Megtörtént az évek óta várt nagy átállás, innentől kezdve nincs szükség a grafikus kártyákra.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy már közeleg az Ethereum nagy átállása, amely az eddig használt bányászatot, valamint az általa megkövetelt hatalmas fogyasztást dobná a kukába, leváltva a korábbi modellt egy teljesen új utóddal. Most megtörtént a Merge, így további eshetnek a grafikus kártyák árai.

Vitalik Buterin magyar idő szerint csütörtök reggel közölte a nyilvánossággal, hogy végre valóban sort kerítettek a nagy átállásra, amely a főhálózaton is megvalósult, követve a tesztelésre használt példányok által mutatott sikert. Ezzel az eddig használt Proof-of-Work (PoW) koncepciót teljes mértékben elhagyták, ezt pedig a Proof-of-Stake (PoS) váltotta fel, amely a grafikus kártyák (és az egyéb, erre kialakított hardver) hatalmas számítási teljesítménye helyett a meglévő Ether elkülönítésére, annak kockáztatására helyezi a hangsúlyt. Innentől kezdve tehát a bányászok által végrehajtott számításokra nincs szükség, az egyes tranzakciókat azok hagyják jóvá, akik 32 Ethert (vagyis a jelenlegi árfolyamon durván 48 ezer dollárt) félretéve vállalják a felelősséget a jóváhagyás megfelelő megbízhatóságáért, az adatok helyességéért.

Az új koncepció bevezetését évek óta várták a terület iránt érdeklődők, hiszen ezzel a teljes kriptopiac második legnagyobb szereplője hagyja el a több szempontból kifogásolható bányászatot. Mindez számunkra azt jelenti, hogy a hálózat további üzemel, az egyes tranzakciókat ugyanúgy végrehajthatjuk (már amennyiben Etherrel szeretnénk fizetni valamilyen termékért vagy szolgáltatásért), viszont innentől kezdve a bányászok nem fogják felvásárolni a grafikus kártyák nagy tömegeit, hiszen ők maguk is feleslegessé váltak. Könnyen lehet persze, hogy a bányászok nagy része a rivális kriptopénzekre áll majd át, a második legnagyobb szereplő kiesése viszont mindenképpen enyhíteni fogja a kártyák iránti erős keresletet – az árak fokozatos csökkenésében ez nyilván eddig is szerepet játszott.

Az Ethereum az ígéretek szerint ezzel stabilabb és megbízhatóbb is lesz, meglátjuk, ezt mennyiben sikerül megvalósítani. A soron következő lépés az úgynevezett „sharding” bevezetése lesz, ennek révén egyszerre jóval több tranzakciót hagyhatnak majd jóvá, amely a meglévő alacsony plafon miatt mindig is komoly hátrányt jelentett, legalábbis a hitelkártyákhoz képest.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások