VIA Samuel 2 bemutató

VIA Samuel 2 bemutató

2001. március 23. 17:11, Péntek
A Via Technologies a CeBiten fogja hivatalosan is bemutatni a második generációs Samuel 2 processzorait, amelyek elsősorban teljesítményükben jobbak a cég eddigi CPU-inál.

A VIA-nak a két nagy rivális AMD és Intel mellett egyáltalán nincs könnyű dolga a processzorok piacán. Amikor a VIA elhatározta, hogy komolyan elkezd foglalkozni CPU-k fejlesztésével és gyártásával, akkor a kisebb teljesítményű, ugyanakkor olcsóbb chipek előállítása mellett döntött. Ennek megfelelően a Samuel 2 processzoroknak talán a legnagyobb konkurensei az Intel Celeronok lesznek. A VIA azt állítja, hogy a nem túl nagy teljesítményt igénylő, 2D-s alkalmazások futtatása esetén az új Samuel 2 már felveszi a versenyt a Celeronokkal. Ennek megfelelően a cég ebben az évben 5-7 százalékos piaci részesedéssel számol. Szeretné, ha a kínai és indiai piacokon is jelentős sikereket könyvelhetne el. Ennek érdekében olyan rendszereket fog előnybe részesíteni, amelyek a Samuel 2 processzormagra épülő VIA Cyrix III CPU-k mellett a VIA Apollo PLE133 chipkészletet és integrált 2D/3D grafikus vezérlőt tartalmaznak.

Az új Samuel 2 processzormag tehát elsősorban az alacsonyabb árkategóriás számítógépekbe fog belekerülni. Az 1.5 V-tal működő 750 MHz-es chipet nem sokkal később a 850 MHz-es változat fogja követni. Mindkét új chip 0.15 mikronos gyártási technológiákkal készül majd. A VIA szerint a 64KB-os L2 cache körülbelül 10-30 százalékos teljesítménynövekedést fog eredményezni az eddigi megoldásokhoz képest. Természetesen az új CPU-k is támogatják a 133MHz-es FSB (Front Side Bus) frekvenciát. Nagyon fontos lehet, hogy a chip mérete mindössze 52 négyzetmilliméter, ami elsősorban a 0,15 mikronos eljárásoknak köszönhető.

A VIA Samuel 2 magot tartalmazó processzorok nagyobb mennyiségű gyártása és szállítása csak nyáron kezdődhet el. A cég tervei szerint ekkorra fog elkészülni az 1 GHz-es CPU-jának prototípusa is. Ennél azonban már 0,13 mikronos gyártási technológiákat alkalmaz majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások