Csúnya esésre figyelmeztet az AMD

Csúnya esésre figyelmeztet az AMD

2022. október 10. 10:42, Hétfő
A játékos megoldásoknál még jól állnak, viszont a kereslet visszaesése már komoly zuhanáshoz vezet.

Az AMD kapcsán a napokban számoltunk be arról, hogy a cég mérnökei már a Zen 5 részletein dolgoznak, amire a külsős fejlesztők is igyekeznek felkészülni. A gyártó a második negyedévben kifejezetten jó számokat villantott fel, most viszont a növekedés bezuhanására figyelmeztetnek, amit a kereslet csökkenése eredményez.

A hivatalos közleményben arról írnak, hogy a harmadik negyedévre vonatkozó előzetes jelentés a korábban előrevetített eredményhez képest jóval alacsonyabb adatot mutat. Amíg eredetileg úgy gondolták, hogy a harmadik periódusban a bevétel elérheti majd a 6,7 milliárd dollárt, addig most már csak 5,6 milliárdot tartanak a legvalószínűbb szintnek, ami elsősorban az alacsonyabb eladásoknak, a kereslet visszaesésének, valamint a raktárkészletek megugrásának lesz köszönhető. Ez utóbbiak értéke is csökken, mivel a szerényebb kereslet miatt az eladási árak csökkenése látható a területen mindenhol.

A fentiek egyelőre nem jelentik azt, hogy az éves összehasonlításban látható számok csökkenést mutatnak majd, azt rögtön kiemelték, hogy mindössze a növekedés ütemének bezuhanásáról beszélhetünk, hiszen a tavalyi év hasonló időszakához képest nem 55, hanem csak pusztán 29 százalékkal jobb végeredményt kapunk majd. Mindenképpen fontos fejlemény azonban az árak csökkenése, a raktárkészletek növekedése, ami a riválisok eredményén is meglátszik, hiszen például az nVidia augusztusban még 1,4 milliárd dollárral kisebb bevételt jelzett előre, az Intel pedig legutóbb már egyenesen negyedéves veszteségről számolt be, miután 17 százalékkal estek vissza cég eladásai.

Az AMD esetében a központi processzorok üzletágát érinti leginkább a csökkenés, bár a grafikus vezérlőknél is 160 millió dollárt voltak kénytelenek leírni – meglátjuk, hogy a november elején esedékes végleges számok pontosan mit mutatnak majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások