490 wattnál tetőzik a GeForce RTX 4090

490 wattnál tetőzik a GeForce RTX 4090

2022. október 12. 10:44, Szerda
A némileg szerényebb 4080 szintén magas fogyasztást mutat, némileg túlhúzott állapotban.

Az nVidia és az AMD grafikus kártyáinak versenyében jelen pillanatban az RTX 3060 a legnépszerűbb megoldás, legalábbis a Steam adatai szerint. Itt van a nyakunkon azonban az új, idei sorozat hivatalos megjelenése, a két legerősebb példányról pedig most további fogyasztási mutatók futottak be, amelyek komoly érdeklődésre tarthatnak számot.

A napokban egyszerre két külsős beszámoló látott napvilágot, az elsőben az abszolút zászlóshajó, a másodikban pedig annak némileg szerényebb változata szerepel, saját főbb adataival. Előbbiben arról olvashatunk, hogy a héten megjelenő RTX 4090 ugyan 450 wattos TDP-vel bír, ezt azonban jóval magasabb órajelek alkalmazása esetén sem haladjuk majd nagyon meg. A most közzétett listában ugyanis már az ajánlottnál nagyobb, 2730 MHz-es órajel bukkan fel, ez 74,4 Celsius-fokos hőmérsékletet eredményezett a legforróbb ponton, a fogyasztás pedig 447 wattnál tetőzött. Egy második képen már még magasabb, 3135 MHz-es órajelet látunk, 4 százalékkal magasabb hőmérséklettel, valamint 492,8 wattos fogyasztással, vagyis az 500 wattos szintet ezúttal sem lépték túl – bár korábban, más beszámolókban már 600 wattos igényről is beszámoltak.

Egy hasonló bejegyzésben eközben a némileg szerényebb RTX 4080 hasonló mutatóit vehetjük közelebbről szemügyre. Ez utóbbi kártya a 3DMark TimeSpy futtatása közben, kereken 3 GHz-es órajel mellett produkált kiugróan magas teljesítményt, meghaladva az RTX 3090 Ti szintjét. A friss változat még ezen magasabb órajel esetén is 333 wattos maximális fogyasztást mutatott, a hőmérséklet pedig 60 Celsius-fok körül mozgott, és bár ugyanezen tesztet egyelőre még nem próbálták ki a 4090 esetében, a fenti számok mindenképpen biztatóak.

A hivatalos megjelenés október 12-én, most szerdán esedékes. A beszerzés eleinte nyilván nem lesz könnyű, viszont belátható időn belül befutnak majd a még szerényebb változatok is, lefedve a felső-középkategóriát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások