Újabb AMD Palomino hírek

Újabb AMD Palomino hírek

2001. március 27. 05:09, Kedd
Az elmúlt napokban már több cikkünkben is említést tettünk az AMD legújabb processzáról, az AMD Palominoról, most azonban újabb információkat szeretnénk megosztani veletek ebben a témakörben.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, az AMD a jelenleg is tartó hannoveri CeBIT számítástechnikai kiállításon zárt ajtók mögött ugyan, de végre bemutatta az Athlon utódnak kikiáltott Palomino processzor működőképes változatait. Talán legfontosabb azt a dolgot tisztázni, hogy a Palominot az AMD állítása szerint nem gyártási nehézségek miatt nem gyártják még nagyobb darabszámban, hanem egyszerűen azért, mert a cég marketingesei úgy tartják, hogy egyelőre nincs sok értelme egy ilyen nagyteljesítményű új chip bevezetésének. Erre persze a "fanatikus" Intel hívők azt mondhatják, hogy na persze, azonban nem árt megtekinteni ez eddig publikált teszteket, melyekben még egy "egyszerű" 1,2 GHz-es Athlon is verte az 1,5 GHz-es Pentium 4-et.


Így talán már érthető, hogy amíg úgy sincs a piacon Pentium 4-re optimalizált szoftver, addig az AMD hagyja kifutni az Athlon processzorokat, és elég később piacra dobnia az új teljesítménybajnokot, a Palominot. A legfrissebb tesztek szerint egyébként a mai alkalmazásokban az 1,33 GHz-es Athlon még a megjelenés előtt álló 1,7 GHz-es Pentium 4-et is lekörözi. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az AMD képviselői megerősítették azt a információt, miszerint a Palomino megjelenése előtt, még az idei év második negyedévében várható az 1,4 GHz-es Athlonok megjelenése.

A legfrissebb AMD roadmap szerint a Palomino mobil változata még márciusban napvilágot lát majd, míg a szerverekbe szánt változat áprilisban, az asztali gépekbe szánt változat pedig júliusban kerülhet majd a boltok polcaira. Fontos megemlíteni, hogy habár mindhárom Palomino más-más felhasználási területre készül, a processzorok core-ja ennek ellenére teljesen megegyezik. A PowerNow! 2.0 támogatással rendelkező mobil Palomino nem lesz kompatibilis az asztali gépek alaplapjaival, és az első példányok várhatóan 1 GHz-esek lesznek, és 1,4 V-os feszültséget igényelnek majd.


A szerverekbe szánt Palomino chipek legfontosabb ismertetőjele a megnövelt méretű L2 cache lesz, valmint, hogy ezek a processzorok a kezdetekben 900-1200 MHz közötti frekvenciákon fognak majd üzemelni. Az asztali gépekbe szánt Palominok 2 GHz-es frekvencián fognak majd működni, és a jelenlegi Thunderbird chipeknél kevesebb hőt fognak majd termelni. A Duron utódjáról, a Morganról pedig az a hír járja, hogy lényegében egy kisebb L2 cache-sel ellátott Palomino lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások