IBM technológiát fog alkalmazni az AMD Hammere

IBM technológiát fog alkalmazni az AMD Hammere

2001. március 27. 06:19, Kedd
[Register] Az Advanced Micro Devices (AMD) a közeljövőben megjelenő 64 bites Hammer processzorcsaládjában fel fogja használni az IBM több szabadalmaztatott technológiáját is.

Az elmúlt napokban napvilágot látott információk szerint az AMD új, a jövő év elején megjelenő 64/32 bites processzorai, amelyek a Hammer kódnevet viselik, több IBM szabadalmat is alkalmazni fognak, sőt a processzorgyártó számos egyéb téren is számít a "Kék Óriás" segítségére.



Az AMD egy "sokmillió dolláros" megállapodás keretében licenszelte az IBM-től annak SOI chipgyártási technológiáját. (Silicon-On-Insulator - Szilícium a szigetelőn) A SOI elnevezésű, csúcstechnológiájú gyártási eljárás segítségével az AMD ClawHammer és SledgeHammer processzorai 30 %-os sebességnövekedést tudnak majd elérni, feltehetően maguk mögé utasítva a konkurenciát. A SOI technológia további előnye az is, hogy az AMD Hammer sorozatának ellenfeleinél, az Itaniumnál és McKinley-nél jóval kisebb hőtermelést tesz majd lehetővé a processzorok számára.

A SOI technológia mellett az AMD számít az IBM segítségére a tervezést illetően is, sőt a két cég keresztlicensz-szerződést is kötött bizonyos technológiákra.
Az 1-2 utas (értsd: processzoros) ClawHammer-alapú rendszerek, valamint azok nagytestvérei a 4-8 utas SledgeHammer modellek már nem váratnak soká magukra a megjelenéssel. Az AMD szerint óriási előnyként szolgáló x86 kompatibilitással rendelkező 64 bites processzorok mintapéldányai az év utolsó negyedében és a jövő év elején, a forgalomba kerülő változatok pedig a jövő év első és második negyedében jelennek meg.



A mobil Athlon és Duron CPU-k nyártól várható általános elterjedését, és az új 64 bites processzorok jövő évi megjelenését követően az AMD immár minden szegmensben felveheti majd a harcot az Intellel, legyen szó mobil vagy asztali gépekről, munkaállomásokról és szerverekről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások