5 milliárd euróért épít új üzemet az Infineon

5 milliárd euróért épít új üzemet az Infineon

2022. november 17. 12:49, Csütörtök
A német chipgyártó erősíteni szeretné a saját és ezáltal az európai ipar helyzetét.

Az Infineon bejelentette, hogy "a megfelelő állami finanszírozás függvényében" egy új gyár megépítésével jelentősen bővíteni akarja a drezdai kapacitását. A jó pénzügyi adatoknak és az új előrejelzéseknek köszönhetően, amelyek a korábban feltételezettnél is nagyobb növekedést mutatnak, a gyártó meg akarja szilárdítani és ki akarja terjeszteni a piaci pozícióját. A társaság azért döntött a beruházás mellett, mert növekvő lendületet lát a saját célpiacain, vagyis az autóiparban, az ipari és a dolgok internete alkalmazásokban, valamint a megújuló energiák terén. Ezenkívül pedig tartósan erős növekedési tényezőket is észlelt, emiatt újragondolták a céljaikat, és összességében még nagyobb növekedésre számítanak, mint amit korábban már feltételeztek.

"Az új üzembe tervezett beruházással folytatjuk stratégiánk következetes végrehajtását és bővítjük a gyorsított nyereségű növekedési pályánk alapjait. Örülünk a drezdai beruházás politikai támogatásának és számítunk a megfelelő finanszírozásra az európai chipgyártásról szóló törvény alapján" - emelte ki Jochen Hanebeck, az Infineon vezérigazgatója. A vállalat a 300 milliméteres gyártási kapacitása további bővítését tervezi. A tervezett ötmilliárd eurós projekt az Infineon történetének legnagyobb egyedi beruházása. Ezzel a konszern megerősíti a pozícióját, mint vezető globális szállító. Az új gyár a tervek szerint akár 1000 közvetlen munkahelyet is teremthet. Az építkezés 2023 őszén kezdődhet el, míg a termelés 2026 őszétől indulhat el.

Az új létesítmény a gyártó második jelenlegi nagy építkezési projektje. A malajziai Kulimban már előrehaladott állapotban van a harmadik, összetett félvezetők gyártására szánt, mintegy kétmilliárd euróba kerülő gyártóépület építése. Emellett folyamatosan bővítik a gyártókapacitásokat Drezdában és Villachban. A társaság bevételei a 2022-es pénzügyi esztendő negyedik negyedévében 525 millió euróval, 15 százalékkal 4,14 milliárd euróra nőttek az előző negyedévi 3,62 milliárd euróról. A nyereség 735 millió euróra nőtt az elmúlt pénzügyi esztendő negyedik negyedévében. A szeptemberben véget ért 2022-es teljes pénzügyi esztendőben az Infineon 14,2 milliárd eurós bevétel mellett csaknem a kétszeresére, 2,2 milliárd euróra növelte a nyereségét. A cég a hosszú távú növekedését évi több mint 10 százalékra teszi - tavaly ez 29 százalék volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások