Kilép a lézernyomtatók piacáról az Epson

Kilép a lézernyomtatók piacáról az Epson

2022. november 28. 22:14, Hétfő
A japán gyártó szerint a lézernyomtatók gyártása és forgalmazása nem összeegyeztethető a környezetvédelemmel.

Az Epson bejelentette, hogy 2026-ig leállítja a lézernyomtatók gyártását és értékesítését. A társaság azzal indokolta a döntését, hogy a lézernyomtatókkal szemben a tintasugaras berendezések "nagyobb potenciállal" rendelkeznek a "jelentős környezetvédelmi előrelépéshez". A japán társaság számos országban korábban már leállította a lézernyomtatók értékesítését, de Ázsiában és Európában még mindig árulja azokat. Bár 2026 után már nem lesznek kaphatók új modellek, de az ügyfeleknek továbbra is biztosítani fogják a pótalkatrészek beszerzésének lehetőségét.

"Vállalkozásként teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a fenntartható innováció és cselekvés mellett, és a tintasugaras nyomtatók egyszerűen kevesebb energiát és kevesebb fogyóanyagot használnak" - emelte ki Koichi Kubota, az Epson értékesítési és marketingigazgatója. A vállalat blogbejegyzése szerint a tintasugaras készülékek 85 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hasonló sebességű lézernyomtatók. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. A tintasugaras berendezésekben kevesebb alkatrészt kell rendszeresen cserélni, nevezetesen csak a tintapatronokat és a tintatartályt. Ezzel szemben a lézernyomtatók esetében a tonert, a dobot, a fejlesztőegységet és a fixálót rendszeresen cserélni kell.

Kérdéses azonban, hogy az Epson mennyire törődik a környezettel. A cég 2018 októberében kiadott egy szoftverjavítást a tintasugaras és a multifunkciós készülékeihez, amellyel néhány hibát akart befoltozni. Azonban az intézkedésnek volt egy plusz hozadéka is: annak feltelepítése után már nem voltak használhatók az utántöltött vagy olcsó tintapatronok. Augusztusban kiderült, hogy a tervezett elavulás miatt kapcsolja le egyes nyomtatóit az Epson. A tintasugaras modellek ugyan továbbra is tökéletesen működnek, de a gyártó a felesleges tintát beszívó szivacsok telítődése miatt lekapcsolja azokat. A tintasugaras berendezések egyik hátránya, hogy sokkal lassabban nyomtatnak, mint a lézernyomtatók. Az Epson legújabb készülékei azonban állítólag percenként 40-60 oldal nyomtatására képesek és így lényegesen gyorsabbak, mint a korábbi tintasugaras nyomtatók.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások