AGP 8x még ebben az évben?

AGP 8x még ebben az évben?

2001. március 31. 14:40, Szombat
Szakemberek szerint minden remény megvan arra, hogy még ebben az évben megjelennek egyes AGP 8x szabványt támogató eszközök.

Amikor az AGP szabvány megjelent, akkor már lehetett sejteni, hogy egy nagy jövő elé néző interfészről van szó. Ez most már tisztán látszik, hiszen újabbnál újabb szabványokat dolgoznak ki a minél nagyobb teljesítmény elérése érdekében. Az AGP, az AGP 2x és az AGP 4x után a jövőben az AGP 8x is meghatározó szerepet fog betölteni a számítógépekben. Az új szabvány elterjedésével kapcsolatban nagyon sokan optimisták. A 2.1 GB/másodperces adatátviteli sebességet lehetővé tevő AGP 8x tulajdonképpen még csak vázlatos formában létezik. Ettől függetlenül a szakemberek többsége hisz abban, hogy az év végére piacra kerülhet az első AGP 8x kompatibilis eszköz.

Természetesen az könnyen elképzelhető, hogy ebben az évben még csak olyan chipkészletek fognak elkészülni, amelyek egyáltalán lehetővé teszik az AGP 8x alkalmazását a különböző rendszerekben. Erre viszont minden esély megvan. Az ALi ugyanis már nagy erőkkel dolgozik, azokon a lapkakészletein, amelyek támogatják az AGP 8x előírásokat. A cég tervei szerint ezek 2001 negyedik negyedévében jelenhetnek meg. Az új ALi M1661 chipkészlet a Socket 478 foglalatba illeszthető Intel Pentium 4 processzorokhoz, míg az ALi M1667 az AMD CPU-khoz lesz használható. Mindkét új lapkakészlet a PC2100/PC1600 DDR SDRAM memóriák mellett a PC100/PC133 SDRAM memóriákat is támogatja. A paraméterek listáján többek között szerepel még az ATA-100, az USB 2.0 és a 10/100MBit Ethernet kompatibilitás is.

Egyes elemzők nem ilyen bizakodóak. Ők azt mondják, hogy ha el is készül az ALi az új chipkészleteivel az év végére, még akkor is sok időnek kell eltelnie mire ténylegesen megjelenhetnek azok az alaplapok, amelyek támogatják az AGP 8x szabványt. Szerintük ezek az alaplapok körülbelül 2002 év vége felé kerülhetnek piacra. Ezután egy újabb nagy versengés kezdődhet el a grafikus eszközöket gyártó cégek között. Azt nem nagyon lehet még megjósolni, hogy a két nagy rivális ATI és NVIDIA milyen megoldásokat dolgoz ki az új szabványhoz. Mindenesetre érdekes lesz megfigyelni, hogy a GeForce3 és a jövőben megjelenő még nagyobb teljesítményű RADEON II milyen átalakuláson mennek majd keresztül az AGP 8x elterjedése miatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások