Jön az európai digitális igazolvány

Jön az európai digitális igazolvány

2022. december 7. 23:27, Szerda
Az Európai Unió tagállamai közös szabályokról állapodtak meg. Az új projekt paradigmaváltást jelent.

Az Európai Unió lépéseket tesz az állampolgárok és a vállalkozások által alkalmazható digitális személyazonosító igazolványok (eID) megalkotása felé. A tagországok megállapodtak a területre vonatkozó szabályokról. A program lényege, hogy a jövőben az állampolgárok és a cégek az Európa Unió teljes területén képesek legyenek digitálisan azonosítani magukat. A szükséges dokumentumot, amely gyakorlatilag egy digitális pénztárca és egy személyazonosító igazolvány ötvözete lesz, az okostelefonokra lehet majd feltelepíteni és azokon használni akkor, ha egy személy vagy egy vállalat a hatóságokhoz fordul valamilyen ügyben, kölcsönt igényel vagy digitális szolgáltatásokra regisztrálja magát.

Ivan Bartos digitalizációért felelős cseh miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Csehország nevében kijelentette, hogy a digitális technológiák nagyon megkönnyíthetik az életünket. A politikus meggyőződése, hogy az európai digitális személyazonosító pénztárca nélkülözhetetlen az állampolgárok és a társaságok számára. Véleménye szeirnt hatalmas előrelépés előtt állunk abban, hogy az emberek hogyan használják a személyazonosító és a hitelesítő okmányaikat a köz- és magánszervezetekkel való mindennapi kapcsolattartás során és hogyan veszik igénybe a digitális szolgáltatásokat. Mindezt úgy, hogy közben szilárdan megőrizzék az adataik feletti ellenőrzést.

Mielőtt a digitális személyazonosító igazolványt az egész Európai Unióban bevezetnék, az egyes tagállamoknak még meg kell állapodniuk az Európai Parlamenttel a közös szabályokról. Az Európai Bizottság az állam- és a kormányfők kérésére tavaly júniusban javaslatot tett a digitális személyazonosító igazolvány jogi keretére. A szervezet szerint jelenleg csak 14 tagországban használhatják az emberek országhatárokon átnyúlóan a nemzeti elektronikus személyazonosító igazolványukat.

A közös műszaki szabványokra épülő eID-rendszer keretében kiadott digitális pénztárcához szükséges a technikai architektúra létrehozása, a felülvizsgált rendelet végrehajtásának felgyorsítása, a tagállamok számára iránymutatás nyújtása és a széttagoltság elkerülése. Ennek érdekében egy olyan európai uniós eszköztárat is kidolgoznak, amely meghatározza a digitális pénztárca technikai specifikációit. A megoldásnak magas megbízhatósági szinttel kell rendelkeznie és támaszkodnia kell a vonatkozó és a meglévő, a kiberbiztonsági törvény szerinti tanúsítási rendszerekre vagy azok részeire. Az eID-rendeletet és a kiberbiztonsági törvényt teljesen össze kell hangolni és a tagországoknak ki kell jelölniük a digitális pénztárca tanúsítására akkreditált állami és magánszervezeteket. A végrehajtási időszak 24 hónap.

A kidolgozott szöveg azt is egyértelművé teszi, hogy a digitális pénztárca kibocsátása, a hitelesítésre történő használata és a visszavonása a természetes személyek számára díjmentes lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások