Hollandia nem szállítana gyártósorokat Kínának

Hollandia nem szállítana gyártósorokat Kínának

2022. december 12. 00:07, Hétfő
Az ország ezen a területen is korlátozná az exportot, engedve az amerikai nyomásnak.

A félvezetők területén belül nem is olyan rég írtunk arról, hogy Európa túlságosan is Kínától függ, ezen a téren pedig egyhamar nem várható komoly változás, bár egyre gyakrabban hallunk a változtatás fontosságát kiemelő szólamokat. Egyelőre a korlátozások vannak jelen konkrét intézkedésként, ezek pedig most újabb lépésekkel egészülhetnek ki.

A napokban a Reuters beszámolójában olvashattunk arról, hogy előrehaladott állapotban vannak az előzetes egyeztetések, amelyek rövid időn belül elvezetnek a tulajdonképpeni megállapodáshoz. Arról már a holland kereskedelmi miniszter korábban beszélt, hogy kormánya tárgyal az amerikai partnerrel a további lépések megtételéről, amelyek között a fejlett gyártósorok exportjának betiltása, azok komoly korlátozása szerepel az első helyen. Mindez a korábbi döntéseken felül jönne, vagyis tovább szűkítené a kereskedelem engedélyezett körét, legalábbis a félvezetőgyártás területén belül.

Az első lépésekre már évekkel korábban sor került, a holland kormány ugyanis már 2018-tól kezdve nem adta ki a szükséges engedélyeket a legfejlettebb berendezések exportjához. Ennek következtében az ASML Holdings NV, az ország legnagyobb gyártója, évek óta nem adhat el ilyen eszközöket a kínai ügyfeleknek, legalábbis nem hivatalosan – tekintettel arra, hogy az ilyen berendezések katonai célokra is alkalmazhatók, ez nagyon kényes kérdés a nyugati, elsősorban az amerikai kormány számára. Az ASML csak a tavalyi évben 2 milliárd eurós forgalmat bonyolított le kínai vásárlókkal, ami jelzi a tranzakciók méretét.

Az USA már korában meglépte ezt, a célkeresztben idén először az SMIC számára leszállítandó berendezések voltak, ezután azonban a mesterséges intelligencia területén felhasznált eszközök kerültek sorra. Minden bizonnyal nem most olvashattunk utoljára ilyen intézkedésekről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások