RumbleFX Force Feedback fejhallgató

RumbleFX Force Feedback fejhallgató

2001. április 4. 15:50, Szerda
Eddig, ha azt hallottuk, hogy Force Feedback, akkor leginkább valamely neves gyártó cég erővisszacsatolásos kormánya, vagy joystickja jutott eszünkbe, ez azonban mostantól már máshogy lesz, hiszen külföldön nemrégiben piacra került egy RumbleFX Force Feedback nevet viselő termék, mely nem más, mint egy erővisszacsatolással megáldott fejhallgató.

A RumbleFX Force Feeback fejhallgató esetében a fejlesztőmérnökök minden erejükkel azon voltak, hogy egy olyan újszerű fejhallgatót hozzanak létre, mely a rendkívül alacsony frekvenciájú hangok mellett erős vibrációk keltésére is képes, így a fanatikus gamerek ezentúl már nemcsak hallhatják a játékkörnyezet hangjait, hanem át is élhetik azokat. Az újszerű fejhallgató sajtóanyagában arra hívják fel a felhasználók figyelmét, hogy az eddigi megoldások révén csak láthattuk és hallhattuk a játékok audiovizuális effektusait, mostantól azonban már érezhetjük is azokat.

A RumbleFX Force Feedback működésének kulcsa az a nagyteljesítményű DSP (Digital Signal Processor, digitális jelfeldolgozó processzor) chip, mely a speciális hangszórók segítségével olyan alacsony frekvenciájú hangok előállítására is képes, amilyenekre eddig még nem volt példa, és a fejhallgatóban található jelátalakítók segítségével különböző intenzitású vibrációk keltésére is képes. A készítők szerint az eszköz páratlan képességei révén a játékosok nem egyszerűen csak egy sokkal gazdagabb játékélményhez jutnak, hanem a játékokban nyújtott teljesítményük is növekedni fog.

Míg a hétköznapi fejhallgatók frekvenciatartománya 20 Hz-20000 Hz, és a profi, 50 ezer forintos árkategóriába tartozó fejhallgatók hasonló adata is "csak" 20 Hz-25000 Hz, addig a RumbleFX frekvenciatartománya már szinte brutális: 5 Hz-28000 Hz. Persze az emberi fül a gyakorlatban már nem hallja az 5, vagy a 10 Hz-es frekvenciájú hangokat, de a RumbleFX-en található speciális DSP chip ezeket a rendkívül mély hangokat vibrációkká alakítja át.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A RumbleFX Force Feedback jelenleg az Egyesült Államokban 60 dollárba (~18e Ft) kerül, de egyes források szerint hamarosan már csak 40 dollárba (~12e Ft) fog kerülni, így szélesebb rétegek által is elérhetővé válik ez a teljesen új kategóriát teremtő PC-s kiegészítő hardver.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások