Előkészíti a digitális font bevezetését Nagy-Britannia

Előkészíti a digitális font bevezetését Nagy-Britannia

2023. január 11. 23:43, Szerda
A digitális jüan és digitális euró közeledtével kényszerhelyzetbe kerültek, muszáj lépést tartaniuk a többiekkel.

"A digitális font helyes kialakítása nagyobb prioritás, mint a gyors bevezetés" - nyilatkozta Andrew Griffith brit pénzügyminiszter. Miután Kína a digitális jüan, az Európai Központi Bank pedig a digitális euró bevezetését tanulmányozza, ez nyomást gyakorol Nagy-Britanniára, hogy ugyanezt tegye és lépést tartson a pénzügyi technológia fejlődésével. Ezért a szigetország pénzügyminisztériuma a következő hetekben nyilvános konzultációt indít a digitális font tulajdonságairól. "A konzultáció azt fogja mondani, hogy ez egy ha és nem egy mikor. A digitális font számos közpolitikai kérdést vetett fel és azokat jól kell megoldanunk. Azt a mottót követjük, hogy inkább legyünk jók, mint elsők. Ennek szellemében ez egy hosszú átfutási idejű tevékenység lesz" - emelte ki Griffith a brit parlament pénzügyminisztériumi különbizottsága előtt.

A politikus hozzátette, hogy a digitális fontot először valószínűleg a nagykereskedelmi pénzügyi tranzakciók elszámolásában használják majd fel. De tekintettel a digitális valuta közpolitikai megfontolásaira, egy nagykereskedelmi stablecoin valószínűleg előbb érné el a célt. Griffith elmondta továbbá, hogy az elkövetkező hetekben a kriptovaluták első általános brit szabályozási megközelítésével kapcsolatban is sor kerül egy nyilvános konzultációra. A kérdés azért is fontos, mert a kriptovaluta-ágazatot az elmúlt hetekben fogyasztóvédelmi szempontokból kezdték el vizsgálni.

Az Európai Unió már kidolgozta a kriptopiacok szabályozására vonatkozó átfogó szabályrendszerét, amely a világon első ilyen jellegű megoldás. Ez a rendszer a következő hetekben kapja meg a végleges jóváhagyást és 2024-ben lép hatályba. Griffith szerint a brit szabályok szélesebb körűek lehetnek, hogy a decentralizált pénzügyekre is kiterjedjenek. "Helyes, hogy az alapokat rendezni kell, de ezt csak a jogszabályok teszik meg. Az iparág még mindig úgy tekint az Egyesült Királyságra, mint egy olyan helyre, amelyet a bizonytalanság jellemez, egészen addig, amíg nincs valami a törvénykönyvben" - kommentálta a híreket Charles Kerrigan, a CMS ügyvédi iroda kripto- és digitális eszközökkel foglalkozó partnere.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások