Robot segíthet az épületeken belüli tűzoltásban

Robot segíthet az épületeken belüli tűzoltásban

2023. február 23. 09:29, Csütörtök
A lánctalpas gép a potenciálisan veszélyes helyszíneken felderítést és beavatkozást egyaránt végezhet.

Az Universidad Rey Juan Carlos de Madrid és az Universidad Autónoma de Madrid kutatói által megalkotott kis lánctalpas jármű a jövőben hatékonyan segítheti a beltéri tűzoltásokat. A Noelia Fernández Talavera által vezetett csapat szerint vészhelyzetben a számos érzékelővel felszerelt robot olyan feladatokat vesz át, amelyek az emberek számára veszélyesek vagy akár halálosak is lehetnek. Talavera elmondta, hogy a gép a HelpResponder nevű projekt része, amelynek célja a balesetek arányának és a beavatkozó csapatok bevetési idejének a csökkentése.

A jármű kamerákkal, valamint a hőmérsékletet, a páratartalmat és a levegőben lévő szennyező anyagokat mérő érzékelőkkel van felszerelve. Navigációs modul is van a fedélzeten, de szükség esetén más rendszerek is telepíthetők, például hőkamerák az eltűnt személyek felkutatására. A robot a megállapításait egy adatbázisban tárolja, amelyhez a terepen dolgozó tűzoltók az okostelefonjaikkal bármikor hozzáférhetnek. Ez lehetővé teszi a stratégia optimalizálását és a veszélyek, például az összeomlással fenyegető, égő tetőgerendák elkerülését. A kezelő részletesebben is megvizsgálhatja a tűzoltás szempontjából különösen érdekes területeket, például ráközelíthet, hogy ellenőrizze, nem fenyeget-e a tűz egy gázpalackot.


A robot szűk, füsttel teli járatokban is elboldogul

A gép akár autonóm felderítő körútra is mehet. Ehhez egy nagyjából felvázolt pályát táplálnak be és megadják a célállomást, ahová tartania kell. Ennek során a radarérzékelőinek köszönhetően elkerüli az akadályokat. Talavera és kollégái szimulációkban és próbatüzeknél tesztelték a járművet, amelynek során a kis segítő hatékonyan oldotta meg a különböző feladatokat és értékes segítséget nyújtott a tűzoltóknak. A valós tesztekre Alcorcón egyesített biztonsági központjában került sor, a város tűzoltóságával együttműködve. Az eredmény az volt, hogy az új robot prototípusa zord körülmények között is képes dolgozni és lokalizálni az embernek túl forró, valamint a mérgező tűzgócokat, így a tűzoltók gyors döntéseket hozhatnak és a kapott adatok alapján beavatkozási stratégiát készíthetnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások