CeBit 2001 Hannover

CeBit 2001 Hannover

2001. április 7. 04:43, Szombat


Az évente megrendezendő CeBit számítástechnikai kiállítás lassan már hagyománnyá válik, akárcsak az összes többi hasonló esemény. A CeBit, és a hozzá hasonló kiállítások évről évre számos, menetrendszerűen érkező termékújdonság bejelentésének adnak otthont, de a cégek rendszerint a jővőt illető terveiket is az ilyen alkalmakkor ismertetik, és természetesen a meglepetések sem maradhatnak el.

Az idei CeBit számítástechnikai kiállítás, amely akárcsak évről-évre mindig, most is a németországi Hannoverben került megrendezésre, talán az eddigi legsikeresebb volt a sorban. A 2001.03.13-20. között megrendezett egyhetes kiállítás rendkívül nagy érdelkődést váltott ki az emberekből, hiszen az idei CeBit összesen 830000 látogatót számlált, ami mindenképpen figyelemre méltó szám. A közel egymillió látogató szórakoztatását és elfoglalását a kiállításon több, mint 60 ország összesen mintegy 8106 kiállítója biztosította.

Az idei CeBit méltó utódja volt tavalyi elődjének, miután minden téren felülmúlta azt. A látogatók száma jelentősen nőtt tavaly óta, de a felmérések szerint a professzionális látogatók száma még ennél is nagyobb mértékben növekedett. Idén jóval több külföldi látogató érkezett a CeBitre, mint az előző években, a kiállítás weboldala pedig háromszor több látogatót regisztrált, mint egy évvel ezelőtt.


A bejáratot egy robotkutya őrzi

Számítástechnikai kiállítás lévén az idén is a számítógépeken volt a fő hangsúly, de az irányvonalak jelentősen változtak az utóbbi időben. A számítógép-ipar forgalmának drasztikus visszaesésével a korábbi húzóágazat, az otthoni célra szánt PC-k piaca háttérbe szorult. Mivel a vállalati célra vásárolt számítógépek mennyisége szoros összefüggésben van az otthoni felhasználók számával, valamint a PC-piac bővülésével, az üzleti célra szánt munkaállomások és szerverek iránti kereslet is visszaesett, ez pedig mind-mind tükröződött a kiállítás arculatában is.

Általánosan elmondható, hogy hódítanak a hordozható eszközök, azok közül is az egyre kisebb változatok. Az idei CeBiten számos nagy cég képviselte magát új notebook-modelljeivel, de az apró kéziszámítógépek is egyre népszerűbbé válnak. A mobiltelefonok egyre szebbek, kisebbek és ügyesebbek lesznek, és lassan elmosódik a határ a hordozható számítógép és telefonunk között. A legújabb darabok az új GPRS technológiára épülnek, amely számos új funkcióval rendelkezik a GSM rendszerekhez képest. Az új GPRS hálózatok mostanában vannak kiépülőben szerte a világon.

A mobilkommunikáció következő generációja, a 3G egyelőre gyermekbetegségekkel küszködik, de a tervek szerint hamarosan megjelenő új rendszerrel kapcsolatban több komoly probléma is felmerült, amely kérdésessé teszi annak közeljövőben való bevezetését.

Bár az elmúlt időben számtalan kritika érte a céget, a világ legnagyobb chipgyártójaként az Intel igen nagy érdeklődést váltott ki a CeBitet felkereső emberekből. A chipóriást komolyan megviselte a PC-ipar mélypontja, amely a csökkenő eladások által közvetlenül hatott a társaságra. Mindazonáltal a konkurens AMD-nek mintha könnyebben sikerülne leküzdenie a rossz körülmények állította akadályokat. A cég ennek ellenére továbbra is tartja magát ahhoz a tervhez, amely szerint a társaság az éven 7,5 milliárd dollárt kíván kutatási, fejlesztési és építési munkákra szánni.

Az Intel a közelmúltban több gyár építését is leállította, más létesítmények felépítésének ütemét pedig jelentősen visszafogta. A cég vezetői azzal magyarázzák a lépést, hogy a lecsökkent kereslet miatt nem indokolt a túlzott sietség. Az elemzők szerint az Intel a leállított építéseken és fejlesztéseken megspórolt pénzt kénytelen technológiai fejlesztésekre fordítani, mert a Pentium 4-es processzor a jelenlegi körülmények között nem gyártható nyereségesen.

Az Intel jelenlegi legújabb nagyágyúja az 1 GHz-es mobil Pentium III processzor, amely néhány nappal a hivatalos kiadást követően már megvásárolható volt a nagy számítógép-gyártók notebook-modelleivel, jelentős lépéselőnybe hozta a céget a konkurens AMD és Transmeta mobil processzoraival szemben.

Az Intel-alapú számítógépek egyik legkülönlegesebb darabját az IBM mutatta be a CeBiten. A "Kék Óriás" által gyártott új, 64 processzoros x430-as típusjelzésű szerver a konkurens SUN Microsystems orra alá készül borsot törni, és a szerverekbe szánt Pentium III-as processzorok, a Pentium III Xeonok leggyorsabbik, 900 MHz-es órajelű változataiból épül fel. A Pentium III Xeon processzorok 900 MHz-es változatát az elmúlt hetekben dobta piacra az Intel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások