Könnyen javítható Nokia mutatkozott be

Könnyen javítható Nokia mutatkozott be

2023. február 28. 10:20, Kedd
A HMD egy külső partner segítségével állította össze első ilyen telefonját.

Csaknem egy évvel ezelőtt vált világossá, hogy a HMD Global gyakorlatilag lemondott a csúcskategóriáról, ami azt jelentette, hogy nem számíthattunk kifejezetten erős okostelefonok piacra dobására. Azóta a cég zöldebb útra igyekezett lépni, nem véletlenül, hiszen azt mi is láthattuk, hogy az EU többek között cserélhető akkumulátorokat akar, a jól ismert cégek, így például az Apple, pedig szintén törekednek a klímasemleges működésre. Most ennek jegyében mutatták be friss telefonjukat, amely könnyen javítható.

A Nokia G22 meglehetősen szerény hardverrel rajtol el, hiszen a 6,5 hüvelykes HD-kijelzőhöz a Unisoc T606 chip, a 90 Hz-es frissítési ráta, valamint egy legfeljebb 128 GB-os (ám kibővíthető) belső tároló csatlakozik. A hátoldalon egy tripla-kamera kapott helyet, sorrendben 50, 2 és 2 megapixeles érzékelőkkel, a telefon pedig a 20 wattos gyorstöltést támogatja, miközben a szoftveres oldalon még mindig az Android 12 fut, a legújabb verzió helyett. Ennél jóval fontosabb azonban, hogy az iFixit közreműködésével egy olyan összeállítást nyújtanak nekünk, amely a műanyag, nagyrészt újrahasznosított anyagokból készült hátlap révén zöldebb jelleget, ezzel egy időben pedig könnyű javíthatóságot ígér.


Ez utóbbi elsősorban a főbb komponensek viszonylag egyszerű cseréjének lehetőségét nyújtja számunkra, amihez persze a pótalkatrészeket is biztosítják. Ennek keretében az amúgy 150 fontba kerülő okostelefonhoz mindössze 5 fontért szerezhetjük be az iFixit csomagját, amely a házi javításoknál segít, eközben pedig egy új akkumulátort 23, a cserekijelzőt 45, a töltést biztosító csatlakozót pedig 19 fontos áron vásárolhatjuk meg. A készülék ezzel egy viszonylag széles vásárlói réteg számára lehet érdekes, a március 8-án esedékes megjelenést követően.

A cég eközben a C32 és a C22 típusokról is lerántotta a leplet, szintén szerény jellemzőkkel, ám az Android 13 biztosítása mellett. Érdekes hír, hogy a gyártás egy részét ismét Európába hoznák, amiben nyilván komoly EU-s támogatásra számítanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások