Folyékony hűtéssel újít a OnePlus

Folyékony hűtéssel újít a OnePlus

2023. március 4. 11:20, Szombat
Az érdekes telefon a vadonatúj típus módosított változataként mutatkozott be.

A meglehetősen jól ismert kínai telefongyártó kapcsán az elmúlt hetekben számoltunk be arról, hogy egyszerre két készüléket mutattak be, eközben azonban a jelek szerint egy harmadik példány is készülőben volt. Ez utóbbiról most rántották le a leplet, egy komoly érdekességgel.

A OnePlus 11 Concept névre keresztelt okostelefon tulajdonképpen a legutóbb bemutatott hardverrel érkezik meg, a mérnökök azonban egy fontos területen változtattak a felálláson, az új példány ugyanis már folyékony hűtésre támaszkodik. A hivatalos oldalon szemügyre vehetjük a főbb részleteket, ezekhez egy rövidebb videó társul, amelyet alább beágyazva is megtekinthetünk. Ebből kiderül, hogy egy, úgynevezett piezoelektromos kerámia-mikropumpából, valamint a szükséges apró csövekből áll össze a rendszer, amely a megszokottnál hatékonyabb hűtést biztosít, ezzel pedig lejjebb szorítható a burkolat alatti hőmérséklet. Nem meglepő módon mindezt a teljesítmény további fokozására használják fel, bár ennek mértéke nem tűnik óriásinak.


A cég elmondása szerint a komolyabb hűtéssel és az alacsonyabb belső hőmérséklettel a játékok alatt átlagosan 3-4 fps-t nyerünk, miközben a töltésen 30-45 másodpercet spórolhatunk meg. Ez persze nem eredményezi majd a széles tömegek megnyerését, mindenképpen érdekes azonban, hogy a gyártó egy ilyen készüléket mutatott be, hiszen ez jelzi, hogy mely irányban törekednek az újabb komoly előrelépés elérésére. A fentiekhez kék LED-ek társulnak, de a kamera kiemelkedését is igyekeztek szépen megformálni, már-már luxus jelleggel.

A fenti telefon kereskedelmi forgalomban nem lesz elérhető, nem lenne meglepő azonban, ha a későbbiekben több másik, hasonló hűtésre épülő példányt is piacra dobnának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások