Csúnyát hasalt a grafikus kártyák szegmense

Csúnyát hasalt a grafikus kártyák szegmense

2023. március 3. 09:37, Péntek
Durván harmadával esett vissza a forgalom, bár azért akadtak kivételek.

Az elmúlt néhány hónap az IT területén belül sem sikerült túl szépre, ezzel kapcsolatban már több alkalommal láthattunk igencsak csúnya, kijózanító számokat. Legutóbb arról számoltunk be, hogy egyesek csalással adják el a használt grafikus kártyákat, most pedig ezen megoldások szegmensén belül készült el egy friss összegzés, amely szintén negatív trendet vázol fel.

A Jon Peddie Research a napokban tette közzé a tavalyi utolsó negyedévet, valamint a teljes évet összefoglaló részletes jelentését, amelyben a központi processzorokkal nyitják meg a sort. Ebből megtudjuk, hogy a CPU-k forgalma az utolsó naptári időszakban 38 százalékkal esett vissza a 2021-es hasonló periódushoz képest, ugyanis 66 millió helyett már csak 54 millió ilyen egységet értékesítettek, bár a területet 63 százalékban még mindig a noteszgépes változatok uralták, az asztali konfigurációknak tehát mindössze 37 százalék maradt. Ennél talán érdekesebb azonban, hogy az asztali grafikus kártyák csaknem 44 százalékkal zuhantak be (összesített számuk ezúttal 7,43 millió volt), bár a harmadik negyedévhez képest még ez is szerény növekedést jelentett.

Tekintettel arra, hogy az nVidia ezen utolsó, negyedik negyedévben dobta piacra vadonatúj megoldásait, az AMD pedig csak a periódus végén követte a példát, nem igazán meglepő, hogy ezek az új fejlesztések nem tudták megdobni a forgalmat. Komoly figyelmeztető jel azonban, hogy a noteszgépes grafikus vezérlők eközben 24, illetve 43 százalékos arányban estek vissza, attól függően, hogy az előző negyedévet, illetve az egy évvel korábbi hasonló időszakot vesszük alapul. A területen belül itt sem változott a felállás, az Intel 71 százalékos részesedést mondhat magáénak (nyilván elsősorban integrált megoldásai révén), míg az nVidia kénytelen volt megelégedni 17 százalékkal, az AMD-nek tehát alig 12 százalék jutott.

A legkomolyabb mértékben az Intel esett vissza, ez azonban a fentiek révén szintén nem meglepő – kérdéses, hogy a mostani, összesen 64 milliós példányszám után mennyiben tudnak majd javítani a szegmens szereplői.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások