AMD információk

AMD információk

2001. április 8. 15:24, Vasárnap
A német Planet 3DNow! website munkatársainak a napokban sikerült interjút készíteniük Jan Guetterrel, az AMD középeurópai PR menedzserével, mely interjúból újabb információk derültek ki a cég következő generációs Palomino és Hammer kódnevet viselő processzorairól, így most nézzük át röviden ezeket az új információkat!

A beszélgetésből kiderült, hogy most már teljesen biztos, hogy a jelenlegi Thunderbird core-os AMD Athlon processzorok a közeljövőben elérik még az 1,5 GHz-es működési frekvenciát, ami azt jelenti, hogy az AMD nemsokára két új processzorral, az 1,4 GHz-es, valamint az 1,5 GHz-es Athlonnal is beszáll majd a piacra.

A Thunderbird vonal folytatásaként az idei év harmadik negyedévében napvilágot látó Palomino processzorok 1,533 MHz-es frekvencián fognak majd debütálni, és Guetter elárulta, hogy a Palomino chipek architektúrabeli újdonságai közé fog majd tartozni a továbbfejlesztett elágazás előrejelző egység, valamint az ugyancsak továbbfejlesztett hardveres utasításkód kiolvasó. Guetter a Palominoban rejlő esetlegesen hosszabb pipeline-ról szóló pletykákat nem kívánta megerősíteni, azt azonban határozottan állította, hogy a Palomino nagyobb teljesítményű lesz egy azonos frekvenciájú Thunderbirdnél, bár ez szerintem talán természetesnek is vehető.

Klikk ide!

Az interjúból kiderült az is, hogy az új Duron core, a Morgan nemcsak a kisebb méretű másodszintű cache memóriában fog majd különbözni a Palomino magtól. Míg a Palomino core-os processzorokat Drezdában fogják majd gyártani réztechnológiával, addig a Morgan magos chipek Austinban készülnek majd alumíniumos gyártási technológiával.

A jelenlegi AMD-s felhasználóknak jó hírt jelenthet, hogy a közeljövőben az AMD nem tervezi megváltoztatni CPU-jainak a fizikai interfészét, így még várhatóan legalább 2-3 évig megmarad a Socket A tokozás, persze ez nem jelenti azt, hogy a jövőben megjelenő AMD processzorok feltétel nélkül mind működnek majd a régebbi alaplapokban. A Socket A tokozású Palomino magos AMD chipek egyébként a 266 MHz-es EV6-os buszt is támogató alaplapokban fognak majd minden probléma nélkül működni.

A cég jelenleg Hammer nevet viselő új 64 bites processzoráról kiderült, hogy a jóöreg K7-es architektúrára fog majd épülni, azonban már 64 bites regiszterekkel és egy új utasításkészlettel lesz ellátva.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások