Az EU nyomoz az Intel után

Az EU nyomoz az Intel után

2001. április 8. 15:27, Vasárnap
Az Európai Unió megfelelő szakemberekből álló egyik vizsgálóbizottsága egy ideje azzal foglalkozik, hogy nyomozást folytat a világ legnagyobb chipgyártó cégeként ismert Intel esetlegesen nem túl szabályos marketing-tevékenységei után.

A vizsgálat középpontjában az Intel-féle úgynevezett vásárlói hűség kedvezmények állnak, valamint a szakértők annak is utána néznek, hogy a cég vajon milyen nyomást gyakorolt a személyi számítógépeket gyártó cégekre, valamint a kiskereskedőkre annak érdekében, hogy azok a konkurens termékek helyett az Intel termékeit válasszák. A vizsgálat vezetője elmondta, hogy eddig főleg ezt a két esetlegesen problémás területet vizsgálták meg, valamint azt is elárulta, hogy már eddig is nagymennyiségű dokumentumot igényelt a bizottság azoktól a cégektől és nagykereskedőktől, melyek nagyon jó kapcsolatban álltak, illetve állnak ma is az Intellel.

"A nyomozás egyelőre még nagyon korai fázisban van. A bizottság egyelőre még semmilyen konkrét bizonyítékot nem talált arra, hogy az Intel megszegte volna az Európai Unióban érvényes piaci versenyre vonatkozó törvényeket." - áll a vizsgálóbizottság legutóbbi közleményében.

A vizsgálatot egyébként csak most pénteken jelentették be, és a bejelentéssel egyidőben az Intel cég képviselői is elismerték, hogy az Európai Unió már több hónapja folytat bizonyos nyomozásokat a cég marketing-tevékenységeit illetően. Az Intel képviselői elmondták, hogy állnak elébe a vizsgálatnak és természetesen a vizsgálóbizottság által igényelt minden dokumentumot átadnak majd a nyomozóknak.

"Nemrégiben felhívták a figyelmünket arra, hogy nyomozást folytatnak az Intel ellen, és közölték, hogy a jövőben több dokumentumunkra igényt tartanak majd. Mi pedig értelemszerűen teljes mértékben együtt kívánunk működni a nyomozást végző szakemberekkel." - nyilatkozta Chuck Mulloy, a Santa Clara-i székhelyű Intel szóvivője.

Mulloy ezenkívül még annyit mondott, hogy tudomása szerint a nyomozás már több hónapja tart, és elmondta, hogy szerinte az Intel az elmúlt időkben semmi törvénybe ütköző dolgot nem csinált és a konkurensekkel szemben is teljesen tisztességes konkurenciaharcot folytatott. A szóvivő arról is beszámolt, hogy a vizsgálóbizottság által igényelt dokumentumok nagy részében a cég általános üzleti gyakorlatáról, illetve - meglepő módon -az Intel mikroprocesszorainak busz-architekúrájáról van szó.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások