Utah államban korlátozzák a tizenévesek hozzáférését a közösségi médiához

Utah államban korlátozzák a tizenévesek hozzáférését a közösségi médiához

2023. március 24. 12:50, Péntek
Utah kormányzója két átfogó intézkedést írta alá, hogy "megóvja az államban élő fiatalokat". A jogszabályok arra kötelezik a platformok tulajdonosait, hogy adjanak teljes hozzáférést a szülőknek gyerekeik közösségi médiabeli fiókjaihoz, vagyis bejegyzéseikhez és privát üzeneteikhez is. Az intézkedéseket a közösségi médiának a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásai miatti aggodalmak indokolják.

A helyi idő szerint csütörtökön aláírt intézkedések értelmében a szülők vagy gondviselők hozzájárulására van szükség, mielőtt a gyerek olyan alkalmazásokon hozna létre fiókot, mint az Instagram, a Facebook vagy a TikTok. Emellett 22.30 és 6.30 között blokkolják a gyerekek hozzáférését, ezt azonban a szülő módosíthatja. Az intézkedések alapján a közösségimédia-cégek nem gyűjthetik a gyerekek adatait és nem célozhatják reklámmal őket. A Michael McKell republikánus szenátor által előterjesztett és Spencer Cox republikánus kormányzó által elfogadott jogszabály 2024. március 1-jén lép hatályba.

"Ez a törvényjavaslat] a gyermekeink védelméről szól" - mondta McKell a CNN-nek adott nyilatkozatában, kiemelve, a depresszió, a szorongás és az öngyilkossági gondolatok "drasztikusan megnőttek" a tizenévesek körében Utah-ban és az Egyesült Államokban a közösségi médiaoldalak miatt. "Törvényhozóként és szülőként úgy gondolom, hogy ez a törvényjavaslat a legjobb út ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy gyermekeink a közösségi média negatív és néha életveszélyes hatásainak engedjenek."


Spencer Cox kormányzó a törvény aláírásakor

Utah az első a hasonló javaslatokat előterjesztő államok szélesebb listáján. Hasonló intézkedéseket fontolgat négy másik, republikánus vezetésű amerikai állam, Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana, ezen kívül a demokrata irányítású New Jersey. Connecticutban és Ohióban a törvényhozók olyan jogszabályok elfogadásán dolgoznak, amelyek megkövetelnék a közösségi médiavállalatoktól, hogy a 16 év alatti felhasználók csatlakozásához szülői engedélyt kérjenek. "Feltételezhető, hogy a Utah-i törvényjavaslathoz hasonló jogszabályt más államok is terveznek majd, különösen, ha szövetségi szinten nem történnek lépések" - mondta Michael Inouye, az ABI Research elemzője. "Végül, ha elég sok állam hajt végre hasonló vagy kapcsolódó jogszabályokat, akkor szövetségi szinten összehangoltabb erőfeszítéseket láthatunk arra, hogy ezeket a (valószínűleg) eltérő állami törvényeket egy, az egész Egyesült Államokra kiterjedő irányelv keretében kodifikálják."

Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslat példa nélküli, nem világos, hogy a közösségi médiavállalatok pontosan hogyan fognak alkalmazkodni. A jogszabály például felszólítja a platformokat, hogy kapcsolják ki a "javasolt tartalmak" algoritmusait. Ez az irányelv segíthet abban, hogy a tizenévesek ne váljanak függővé, de új problémákat is felvet. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak többé nem lesz módja visszasorolni a felhasználó hírfolyamában megjelenő problémás tartalmakat. Másrészt a kiskorúak "ellophatják" olyan családtagjaik identitását, akik nem használják a közösségi médiát, hogy olyan fiókokat hozzanak létre, amelyekhez felügyelet nélkül hozzáférhetnek és használhatják azokat. A virtuális magánhálózatok, a VPN-ek megnehezíthetik az IP-címek és a felhasználók államának összevetését is.


Az Electronic Frontier Foundation, egy digitális jogokkal foglalkozó csoport szerint Utah állam sajátos szabályrendszere kevésbé biztonságosabbá teszi a felhasználói adatokat, kevésbé priváttá az internet-hozzáférést, és sérti a fiatalabb felhasználók alapvető jogait. "A közösségi média a közösség, az oktatás és a beszélgetés mellett sok fiatal számára jelent mentőövet" - mondta Jason Kelley, az EFF aktivizmusért felelős igazgatója. "A törvény, amely korlátozná a közösségi médiához való hozzáférést, és szülői beleegyezést és felügyeletet írna elő a kiskorúak számára, felbecsülhetetlenül károsítja a fiatalok azon képességét, hogy megvédjék magánéletüket, és visszatartja őket attól, hogy éljenek jogaikkal."

Lucy Ivey, egy 18 éves TikTok-influencer, aki a Utah Valley Universityre jár elmondta, hogy néhány LMBTQ-közösséghez tartozó barátja kihívásokkal szembesülhet a változás miatt. "Az aggodalmam ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban az, hogy elveszi a tizenévesek magánéletét, és sok gyereknek nincs jó kapcsolata a szüleivel, vagy nincs megbízható gyámja, akire szükség lenne a közösségi médiához való hozzáféréshez" - mondta a CNN-nek. "A meleg barátaimra gondolok; vannak, akiknek nehéz dolguk volt a szüleikkel a szexualitásuk vagy identitásuk miatt, és elveszíthetnek egy fontos helyet, ahol önmaguk lehetnek, és ahol láthatják és meghallgatják őket".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások