50 éve történt az első mobiltelefon hívás

50 éve történt az első mobiltelefon hívás

2023. április 4. 00:00, Kedd
Martin Cooper 1973. április 3-án egy konkurens fejlesztőt hívott fel a manhattani hatodik sugárút melletti járdán állva.

"Egy mobiltelefonon hívlak, de egy igazi mobiltelefonon, egy személyes, kézi, hordozható készüléken" - mondta Cooper, aki akkoriban a Motorola mérnöke volt, Joel Engelnek, az AT&T tulajdonában lévő Bell Labs vezetőjének a telefonba. Bár a mobiltelefonok csak egy évtized múlva váltak elérhetővé az átlagfogyasztók számára, bárki, aki aznap elsétált Cooper mellett az utcán, láthatta, hogy történelmet ír. Az első hívás óta eltelt ötven év alatt Cooper terjedelmes készülékét vékonyabb, gyorsabb telefonok széles választéka váltotta fel. Ezek ma már mindenütt jelen vannak, átalakítják az iparágakat, a kultúrát, valamint az egymással és önmagunkkal való kapcsolatunkat. Bár a mobiltelefonok hatása egyeseket talán váratlanul ért, Cooper szerint már a kezdetektől fogva világos volt, hogy a mobiltelefonok egy napon az emberiség nagy része számára nélkülözhetetlenek lesznek.

"Nem lepett meg, hogy mindenkinek van mobiltelefonja" - mondta a most 94 éves Cooper a CNN-nek. Az első hívás előtt hónapokkal a Motorola az AT&T legendás kutatási részlegével, a Bell Labs-sal versenyzett, amely a tranzisztort és egyéb találmányokat fejlesztetett ki. "Ők voltak a világ legnagyobb vállalata, mi pedig egy kis chicagói cég voltunk" - emlékezett vissza Cooper. "Egyszerűen nem gondoltak fontosnak minket." Ahogy visszaemlékszik, riválisa nem volt annyira izgatott a hívás miatt, mint Cooper, hogy felhívta őt. "Nem idegenkedtem attól, hogy az orra alá dörgöljem ezt a dolgot. Udvarias volt velem" - mondta Cooper. "Joel a mai napig nem emlékszik arra a telefonhívásra, és azt hiszem, nem hibáztatom érte."


Cooper első hívása után gyártási problémák és a kormányzati szabályozás lassította a telefon piacra dobását. Cooper felidézte, hogy a szabályozó hatóság, az FTC a rádiócsatornák felosztásán dolgozott a verseny biztosítása érdekében. Egy évtizedbe telt, mire a DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) telefon egy változata piacra került, borsos áron, 3900 dollárért. A telefon hasonló volt ahhoz, amelyet Gordon Gekko a Wall Street című filmben használt: 2,5 kilót nyomott és körülbelül 30 centi magas volt. A modern mobiltelefon csak az 1990-es években indult fejlődésnek, amikor a mérete jóval kisebbre zsugorodott és sokkal felhasználóbarátabbá vált.

Az első telefonhívás óta eltelt évek alatt Cooper könyvet írt a mobiltelefon mindent megváltoztató erejéről, cégeket alapított, valamint előadókörutakon és sajtóeseményeken vett részt. De nem feltétlenül fogadja el a modern technológiai fejlesztések minden aspektusát. "Túl sok mérnök belefeledkezik a technológiába és a kütyükbe, és elfelejtik, hogy a technológia lényege, hogy jobbá tegye az emberek életét" - mondta Cooper. "Az emberek elfelejtik ezt, és nekem folyamatosan emlékeztetnem kell őket. Mi a felhasználói élményt próbáljuk javítani. Erről szól a technológia."

Az elmúlt 50 évre visszatekintve azonban Cooper nagyrészt helyesli, hogy a telefon hová vezetett minket. Most egy iPhone-t, míg korábban Samsungot használt, és szereti az okosóráját használni az úszásai nyomon követésére, valamint hallókészülékének a telefonhoz való csatlakoztatására. Ezt a fejlődést nettó pozitívumként értékeli a társadalom számára. "Optimista vagyok. Tudom, hogy a mobiltelefonnak vannak hátrányai. Vannak emberek, akik függővé válnak tőle." - mondta Cooper. "De összességében úgy gondolom, hogy a mobiltelefon jó irányba változtatta meg az emberiséget, és ez a jövőben is így lesz".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások